Omiljeni kremasti smotuljci - sicilijanski cannoli

Ako si ikada putovala Italijom, velike su šanse da si "brk omastila" i ovim neodoljivim hrskavo-kremastim desertom sa Sicilije. Mi ti otkrivamo kako da tradicionalne, jako ukusne cannole naučiš napraviti u vlastitoj kuhinji.

Omiljeni kremasti smotuljci - sicilijanski cannoli
Foto: www.profimedia.hr
Cannoli su talijanski slatki zalogaji koji se sastoji od hrskavih tubica i finog kremastog punjenja. Tubice u koje se sprema krema mogu se pržiti ili peći, a kremu pak možeš prilagoditi vlastitom ukusu, pa se radi o svestranom receptu koji se lako može prilagoditi tvojim željama. Tradicionalno se hrskave tubice od prženog tijesta pune kremom od ricotte, no dodati joj se može i mascarpone, limunova ili narančina korica, čokolada, ekstrakt vanilije, pa čak i kockice voća ili orašasti plodovi. Donosimo ti recept za pripremu tradicionalnih sicilijanskih cannola koji se prže u ulju, a koji će te oboriti s nogu i okusom i izgledom.

Sastojci

2 šalice brašna
1 žličica cimeta
2 žlice kokosovog ulja
1 žlica šećera
1 prstohvat soli
100 ml bijelog vina
1 bjelanjak od velikog jajeta
450 grama ricotte
225 grama mascarpone sira
4 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

01.

U zdjelu blendera stavi brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i sol pa izmiksaj. Dok blender radi, dodaj vino. Ako ti se tijesto čini presuho, ulij još malo vina. Tijesto je gotovo kad se oblikuje u kuglu.

02.

Izvadi kuglu od tijesta, pokrij plastičnom folijom i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena.

03.

Prereži tijesto po pola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvaljaj. Rezačima u obliku kruga (ili čašom) izreži što više krugova.

04.

Omotaj krugove od tijesta oko metalnih kalupa za cannole ili tuljaca koje si sama izradila. Premaži rubove bjelanjkom da se učvrste.

05.

Isprži cannole do zlatne boje u vrelom ulju, ocijedi ih, ohladi i izvadi iz kalupa.

06.

Za nadjev pomiješaj ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu i napuni cannole.

07.

Ukrasi po želji i pospi hladne cannole šećerom u prahu.

Savjet

Kada si svoje cannole dovršila te je punjenje na svom mjestu u tubicama od tijesta, uvijek ih možeš dodatno oplemeniti mrvicama čokolade, mrvljenim pistacijem, kandiranom narančom ili drugim dodacima. Tako će tvoji cannoli postati tvoja unikatna gastro kreacija.

žena.hr
20.1.2022.