Gastro
Gastro

Odlični recepti s cvjetačom

Odlični recepti s cvjetačom
Ukusni recepti s cvjetačom

Cvjetača ili karfiol vrlo je popularno povrće i uvijek rado viđen prilog na stolu. Osim što je iznimno ukusna, bogata je nutrijentima. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu i brojne minerale. Ima jako malo kalorija.  Istraživanja su pokazala kako smanjuje rizik od karcinoma pluća, a zbog visokog sadržaja C vitamina odlična je za zimske dane. Može se pripremiti na uistinu mnogo načina - kuhana kao prilog, uz krumpir kao varivo, zapečena...Mi vam danas donosimo nekoliko odličnih recepata. 

Izvor: allrecipes.com Foto: Apolonia/Freedigitalphotos.net

Vegetarijanska kuhinja Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Zapečena cvjetača sa gljivama

Sastojci za 4 osobe 500 g cvjetače 100 g gljiva, npr. šampinjona 1 sitno nasjeckani ljubičasti luk 1 žličica maslinovog ulja 2 žličice limunovog soka 2 žličice balsamico octa sol i papar 2 sitno nasjeckana režnja češnjaka 1 mladi luk Priprema jela 1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. 2. Pomiješajte sve sastojke osim mladog luka i stavite ih ravnomjerno u vatrostalnu posudu koju ste malo nauljili. 3. Pecite u pećnici 40-45 minuta te povremeno pomiješajte. 4. Na kraju posipajte sa nasjeckanim mladim lukom.

Cvjetača na talijanski način

Sastojci za 4 osobe 1 cvjetača 3 žlice maslinovog ulja 2 žlice balsamico octa malo soli 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckani Priprema jela 1. Natrgajte cvjetaču na male komadiće. 2. Kuhajte cvjetaču na pari 5-8 minuta. 3. Stavite ostale sastojke u posudu i držite kratko na vatri tako da se zagrije. 4. Poslužite preko cvjetače i dobro promiješajte.

Salata od brokule i cvjetače

Sastojci 1 crvena paprika 280 g brokule 280 g cvjetače 15 ml (1 jušna žlica) ljuskica prženih badema Za preljev 60 ml (4 jušne žlice) jogurta     30 ml (2 jušne žlice) svježeg limunovog soka 30 ml (2 jušne žlice) maslinovog ulja Sol i svježe mljeveni crni papar Prstohvat mljevenog muškatovog oraha Priprema 1. Papriku očistite od sjemenki i narežite na prutiće. Odložite. 2. Očistite brokulu i cvjetaču, te razlomite na malene cvjetove. 3. Papriku, brokulu i cvjetaču stavite u zdjelu za miješanje. 4. Za preljev, jogurt, limunov sok, ulje, sol, papar i muškatov orah stavite u staklenku s poklopcem i dobro protresite. 5. Preljevom prelijte salatu i dobro promiješajte. 6. Mješavinu podijelite na 4 tanjura za serviranje ili zdjelice i ukrasite ljuskicama prženih badema. Poslužite. Prijedlog za serviranje Poslužite uz krekere, zobene kolače ili uz hrskavi svježi kruh.  

Pire od cvjetače

 Sastojci: 1 cvjetača 3 češnja češnjaka 1 žlica sitno nasjeckanog vlasca 100 ml mlijeka 20 g maslaca 2 žlice maslinovog ulja 1/2 žličice papra 1 žličica soli   Priprema: Operite cvjetaču te ju narežite na manje komade. Potom ju kuhajte u slanoj vodi dok ne bude kuhana. Ocijedite i dodajte češnjak, maslinovo ulje, maslac, papar i sol. Potom sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Po želji dekorirajte nasjeckanim vlascem.  

Jednostavna juha od cvjetače

Sastojci: 2 žlice maslaca 1 luk 1 glavica cvjetače razdvojena na manje cvjetove 1 krumpir, oguljen i narezan na kockice 2 šalice povrtnog temeljca 2 šalice mlijeka sol i papar Priprema 1.    Rastopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Potom dodajte sjeckani luk i dinstajte nekoliko minuta. Umiješajte cvjetaču i krumpir i dinstajte još nekoliko minuta.  2.    Zatim dodajte povrtni temeljac, smanjite temperaturu i kuhajte 20-ak minuta. Dodajte mlijeko i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom. 

Zapečena cvjetača s curryjem

Sastojci 1 velika glavica cvjetače, razdvojena na manje cvjetove 2 žlice vrhnja ¾ šalice majoneze ¼ šalice mlijeka 2 žličice curryja u prahu 12 komada pšeničnih krekera ¼ šalice rastopljenog maslaca Priprema 1.    Zagrijte pećnicu na 175°C.  2.    Cvjetaču stavite kuhati u vodu i kuhajte dok malo ne omekša, ali ne previše. Ocijedite i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.  3.    U velikoj zdjeli pomiješajte vrhnje, majonezu, mlijeko i curry u prahu. Prelijte preko cvjetače. Pšenične krekere natrgajte na komadiće i pomiješajte ih s maslacem te posipajte po cvjetači.  4.    Pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta.