Punjena bundeva
Sastojci:
1 bundeva mekane kore, težine oko 3 kg
45 ml (3 jušne žlice) sojinog umaka, ili prema ukusu
30 ml (2 jušne žlice) limunovog soka
15 ml (1 jušna žlica) Worcestershire umaka (hrena)
5 ml (1 čajna žlica) meda
2 zgnječena režnja češnjaka
Svježe mljeveni crni papar
1 crvena paprika
1 žuta paprika
15 ml (1 jušna žlica) maslaca
200 g riže dugog zrna
500 ml juhe od povrća
1 maleni svježi ananas, težine oko 750 g
175g polumasne mozzarelle narezane na komadiće (kravlji sir)
6 komada mladog luka narezanog na kolutove
115 g izdanaka graha
1 zelena paprika
2 žličice sitno naribane korice limuna
Način rada
1. Odrežite vrh bundeve te odstranite i bacite sjemenke i vlakna.
2. U malenoj zdjeli pomiješajte 45 ml (3 jušne žlice) sojinog umaka, limunov sok, VVorcestershire umak i med.
3. Dodajte zgnječeni režanj češnjaka i začinite paprom.
4. Mješavinom natrljajte unutrašnjost bundeve i ostavite da počiva sat vremena.
5. Raspolovite paprike, izvadite i bacite jezgre i sjemenke, te narežite na komadiće.
6. Rastopite maslac u posudi, dodajte paprike i rižu, te pržite 5 - 10 minuta. Umiješajte juhu od povrća.
7. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i polako kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući.
8. U međuvremenu, ogulite ananas, narežite ga na četiri dijela, a zatim odstranite i bacite jezgru. Meso narežite na kockice.
9. Mješavini riže i paprika dodajte sir, ananas, mladi luk, izdanke graha, koricu limuna i preostali češnjak. Začinite paprom i sojinim umakom, te dobro promiješajte.
10. Mješavinom napunite bundevu, vratite vrh i stavite u posudu za pečenje.
11. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C /plinska pećnica na 4/ oko l'A- 2 sata, ili dok bundeva ne omekša. Kad se počnu stvarati mjehurići na kori bundeve, s vremena na vrijeme dodajte malo vode u posudu. Poslužite.