Odličan doručak i još bolji desert - zdrave palačinke bogate proteinima

Palačinke mogu biti i zdrave i ukusne, a ovaj recept pravi je dokaz. U nastavku saznaj kako ih pripremiti

Odličan doručak i još bolji desert - zdrave palačinke bogate proteinima
Foto: Unsplash
Proteinske palačinke napravljene s bananom i bjelanjcima su dobre u teoriji, ali što se tiče okusa - baš i ne. Ali ne i s ovim receptom - za ove, mogli bismo reći, čarobne palačinke trebat će ti banane, jaja, jogurt i zobene pahuljice, a rezultat je zdravi doručak ili desert prepun vlakana i proteina koji će te oduševiti. Palačinke mogu biti i zdrave i ukusne, a ovaj recept pravi je dokaz tomu. Evo kako ih pripremiti.

Sastojci

1 zrela banana
400 g zobenog brašna
200 g zobenih pahuljica
1 žlica sode bikarbone
0.5 žličice soli
450 ml jogurta
4 veća jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice kokosovog ulja

Priprema

01.

U većoj zdjeli zgnječi bananu, a zatim dodaj zobeno brašno, zob, sodu bikarbonu i sol te promiješaj da se sjedini. U drugoj posudi umuti jogurt, jaja, vaniliju i dvije žlice kokosovog ulja i miješaj dok smjesa ne postane glatka. U smjesu brašna dodaj smjesu jaja i lagano miješaj dok se ne sjedini.

02.

Zagrij tavu na srednje jakoj vatri i namaži je s kokosovim uljem. Zatim smjesu ulij na tavu i peci dok palačinka ne porumeni s jedne strane i dok se ne počnu stvarati mjehurići, oko tri minute. Okreni i peci dok palačinka ne porumeni s druge strane, još oko dvije minute.

03.

Pečene palačinke stavi na tanjur i posluži sa svježim bobičastim voćem po želji i toplim i slatkim sirupom od datulja koji možeš kupiti u dućanu.

Savjet

Ako želiš napraviti vlastito zobeno brašno, jednostavno uzmi zobene pahuljice i izmiksaj ih u blenderu dok ne dobiješ fini prah.

N.B.
22.5.2022.