Šećerna bomba

Oblatne na starinski način - kolač koji svatko voli

Želiš li svojima pripremiti kolač pun nostalgije, pripremi im oblatne na starinski način. Savršeno idu uz jutarnju kavu, čašu mlijeka ili čaj

profimedia-0306241518.jpg
Foto: Profimedia.hr

Oblatne su jedan od onih kolača koji može dugo stajati i za to ne treba nikakve posebne uvjete, osim hladne sobe. U takvima su nekada domaćice držale kolače i ta je prostorija mirisala božanski slatko. Ušavši u nju, kao da ulaziš u drugu dimenziju. Iz dobro zagrijane kuće u tu, za desetak stupnjeva hladniju sobu, u kojoj je bilo bezbroj vrsta kolača, raj za djecu. Hladnoća nije smetala, štoviše pružila bi osvježenje užarenim, rumenim obraščićima.

Image

Za Božić pripremi montecao, kolačiće raspucance koji će oduševiti cijelu obitelj

Živiš li u stanu, vjerojatno nemaš sobu viška koju ne griješ. Vremena su se promijenila i oblatne ćeš staviti u hadnjak ili na balkon, a ništa im se neće dogoditi i ako ostanu na sobnoj temperaturi. Pune su šećera, a on je konzervans. Paziš li na prehranu ili držiš dijetu , preskoči pripremanje oblatnih na starinski način. Ovo je kolač za nostalgične i hrabre (pritom mislimo one koji se ne boje šećera). I za djecu! Sve mi se čini da su ona imuna na šećer.

U nastavku ćeš pronaći starinski recept za oblatne. Kolač koji vrijedi pripremiti. Oblatne na starinski način ne sadrže čokoladu.

Sastojci

  • 2 litre mlijeka
  • 1 kilogram šećera
  • 120 grama maslaca
  • 2 pakiranja oblatnih

Priprema

U lonac s debelim dnom uspi šećer i ulij mlijeko te ostavi da proključa, a potom smanji vatru i kuhaj otprilike dva i pol sata uz povremeno miješanje. Na kraju bi trebala dobiti kremasti gusti fil u koji ćeš umiješati maslac i kuhati ga otprilike još pet minuta, dok ne počne ključati kao pekmez kada ga kuhaš.

Pusti nadjev da se malo ohladi, a potom ravnomjerno namaži kore. Posljednju koru ne mažeš.
Na kolač stavi pleh, a na njega nešto teško. Najbolje su knjige. Ostavi oblatne da stoje pod opterećenjem nekoliko sati ili preko noći, a onda ih nareži i serviraj. Dobar tek!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.