Brza i jednostavna, a kremasta i osvježavajuća - ova tzv. novogodišnja torta bit će pravi hit na tvom blagdanskom stolu
Sastojci
Priprema
Od brašna, praška za pecivo, jaja, vanilin šećera, kristal šećera, omekšalog maslaca i ulja umijesi prhko tijesto pa odvoji komadić tijesta veličine kuglice koja ti stane u dlan, umotaj je u foliju i stavi u zamrzivač dok napraviš ostalo.
U kalup za tortu promjera 24 centimetra, koji si namazala maslacem (i dno i stijenke), utisni preostalo tijesto kao kada radiš pitu.
Dvije marelice iz kompota ili breskve nareži na komadiće.
U lonac ulij 400 mililitara mlijeka, 10 grama vanilin šećera, jedan žumanjak, tri žlice šećera i četiri žlice kukuruznog škroba pa sve dobro izmiješaj pjenjačom i stavi na vatru dok se ne zgusne u kremu. Miješaj cijelo vrijeme.
Kada je gotovo, dodaj 200 mililitara vrhnja za šlag, marelice i bademe, sve dobro sjedini i dodaj u kalup na tijesto. Uredi rubove tijesta tako što ćeš ih jagodicama prstiju pritisnuti prema dnu.
Sada izvadi kuglicu tijesta iz zamrzivača te ju na ribežu naribaj po površini torte tako da ju cijelu prekriješ mrvicama tijesta. Potom tortu pospi listićima badema.
Tortu stavi u pećnicu na 25 minuta, na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je gotova pusti je da se ohladi i nareži je na kriške.