Iako puno ljudi voli isprobavati različita jela, često se dogodi da se na meniju izmjenjuju samo njih nekoliko. Tjestenina bolonjez, pokoje varivo i rizi-bizi klasični su recepti koji uvijek dobro prolaze. I brzo dosade. Zato nikad nije na otkriti nove recepte, a najviše volimo jednostavne i brze. Ovaj ti put donosimo recepte koje možda nisi isprobala, a trebala bi jer su spremni u otprilike pola sata. Savršen su izbor za dane kad si dugo na poslu ili se jednostavno ne želiš dugo zadržavati u kuhinji.
Isprobaj ih već danas! Vjerujemo da nitko neće ostati razočaran.
Zapečeni ravioli sa špinatom i mozzarellom
Sastojci:
- 400 grama umaka od rajčica
- 1 pakiranje raviola od špinata i mozzarelle (ili raviola po izboru)
- 400 grama nasjeckane mozzarelle
- 200 grama svježeg špinata
- 34 grama ribane mozzarelle
Priprema:
Zagrij pećnicu na 350 stupnjeva. U posudu za pečenje (protvan, pekač) stavi 200 grama umaka za tjesteninu. Na vrh stavi polovinu količine raviola, špinat i mozzarella sir. Ponovi slojeve. Zatim sve stavi u pećnicu i peci tridesetak minuta – dok se ne otopi sir.
Varivo s gljivama i rižom
Sastojci:
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 grama nasjeckanog luka
- 100 grama celera
- 230 grama nasjeckanih gljiva po izboru, na ploške
- 34 grama brašna
- malo majčine dušice (jedna žličica), soli i papra
- 1 litra povrtnog temeljca
- 200 grama crvene paprike
- 600 grama narezanog špinata
- 400 grama kuhane riže
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- malo octa
Priprema:
Zagrij ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i celer pa kuhaj miješajući dok ne počne omekšavati, otprilike dvije minute. Dodaj gljive i papriku pa također kuhaj miješajući, dok tekućina od gljiva ne ispari, otprilike 5 minuta. Dodaj brašno, majčinu dušicu, sol i papar pa kuhaj uz miješanje još minutu. Dodaj temeljac, pusti da prokuha i onda kuhaj dok se ne zgusne, oko dvije minute. Umiješaj špinat, rižu i vrhnje pa kuhaj oko dvije minute. Makni s vatre i umiješaj ocat.
Tjestenina s povrćem
Sastojci:
- 300 grama penne tjestenine
- sol
- pola crvenog luka
- 1 veća mrkva, narezana
- 400 grama brokule, narezane
- 1 crvena paprika, narezana na ploške
- 1 tikvica, narezana
- 3-4 režnja češnjaka
- 200 grama rajčica prepolovljenih po dužini
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 100 grama parmezana
Priprema:
U velikom loncu skuhaj tjesteninu, zagrij maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj crveni luk i mrkvu i pirjaj 2 minute. Zatim dodaj brokulu i papriku pa pirjaj 2 minute. Potom dodaj tikvicu pa pirjaj još 2-3 minute ili dok povrće gotovo ne omekša. Dodaj češnjak, rajčice, začine po želji i ostavi na vatri još dvije minute. U prazan lonac za tjesteninu ili zdjelu za posluživanje stavi povrće, dodaj ocijeđenu tjesteninu, pokapaj sokom od limuna, začini s još malo soli i promiješaj dodajući vodu za tjesteninu po želji. Posluži s parmezanom.