Mljac!

Bez ideja si što kuhati? Imamo prijedloge za brzinsku večeru

Razmišljaš li o pripremi brzinske večere, donosimo ti tri prijedloga. Ti su obroci brzo gotovi i rijetko kome se neće svidjeti

profimedia-0747779923.jpg
Foto: Profimedia.hr

Iako puno ljudi voli isprobavati različita jela, često se dogodi da se na meniju izmjenjuju samo njih nekoliko. Tjestenina bolonjez, pokoje varivo i rizi-bizi klasični su recepti koji uvijek dobro prolaze. I brzo dosade. Zato nikad nije na otkriti nove recepte, a najviše volimo jednostavne i brze. Ovaj ti put donosimo recepte koje možda nisi isprobala, a trebala bi jer su spremni u otprilike pola sata. Savršen su izbor za dane kad si dugo na poslu ili se jednostavno ne želiš dugo zadržavati u kuhinji.

Image
Foto: Profimedia.hr

Isprobaj ih već danas! Vjerujemo da nitko neće ostati razočaran.

Zapečeni ravioli sa špinatom i mozzarellom

Sastojci:

  • 400 grama umaka od rajčica
  • 1 pakiranje raviola od špinata i mozzarelle (ili raviola po izboru)
  • 400 grama nasjeckane mozzarelle
  • 200 grama svježeg špinata
  • 34 grama ribane mozzarelle

Priprema:

Zagrij pećnicu na 350 stupnjeva. U posudu za pečenje (protvan, pekač) stavi 200 grama umaka za tjesteninu. Na vrh stavi polovinu količine raviola, špinat i mozzarella sir. Ponovi slojeve. Zatim sve stavi u pećnicu i peci tridesetak minuta – dok se ne otopi sir.

Image
Foto: Profimedia.hr

Varivo s gljivama i rižom

Sastojci:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 200 grama nasjeckanog luka
  • 100 grama celera
  • 230 grama nasjeckanih gljiva po izboru, na ploške
  • 34 grama brašna
  • malo majčine dušice (jedna žličica), soli i papra
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 200 grama crvene paprike
  • 600 grama narezanog špinata
  • 400 grama kuhane riže
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • malo octa

Priprema:

Zagrij ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i celer pa kuhaj miješajući dok ne počne omekšavati, otprilike dvije minute. Dodaj gljive i papriku pa također kuhaj miješajući, dok tekućina od gljiva ne ispari, otprilike 5 minuta. Dodaj brašno, majčinu dušicu, sol i papar pa kuhaj uz miješanje još minutu. Dodaj temeljac, pusti da prokuha i onda kuhaj dok se ne zgusne, oko dvije minute. Umiješaj špinat, rižu i vrhnje pa kuhaj oko dvije minute. Makni s vatre i umiješaj ocat.

Image
Foto: Profimedia.hr

Tjestenina s povrćem

Sastojci:

  • 300 grama penne tjestenine
  • sol
  • pola crvenog luka
  • 1 veća mrkva, narezana
  • 400 grama brokule, narezane
  • 1 crvena paprika, narezana na ploške
  • 1 tikvica, narezana
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 200 grama rajčica prepolovljenih po dužini
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 100 grama parmezana

Priprema:

U velikom loncu skuhaj tjesteninu, zagrij maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj crveni luk i mrkvu i pirjaj 2 minute. Zatim dodaj brokulu i papriku pa pirjaj 2 minute. Potom dodaj tikvicu pa pirjaj još 2-3 minute ili dok povrće gotovo ne omekša. Dodaj češnjak, rajčice, začine po želji i ostavi na vatri još dvije minute. U prazan lonac za tjesteninu ili zdjelu za posluživanje stavi povrće, dodaj ocijeđenu tjesteninu, pokapaj sokom od limuna, začini s još malo soli i promiješaj dodajući vodu za tjesteninu po želji. Posluži s parmezanom.

Image
Foto: Profimedia.hr