Narančasta u novom ruhu: Sočna torta od mrkve postat će tvoj novi omiljeni desert

Mrkva je svakodnevna namirnica koju možemo koristiti na mnoge načine, a jedan od njih je i izrada torte od mrkve koja će zadovoljiti svako nepce

Narančasta u novom ruhu: Sočna torta od mrkve postat će tvoj novi omiljeni desert

Najprepoznatljivije narančasto povrće koje koristimo u salatama, juhama, umacima, varivima i pečenjima, običnu mrkvu, većinom vežemo uz slana jela, no ona može postati i kraljica odličnih deserata. Ova svakodnevna namirnica koju često uzimamo zdravo za gotovo, tijelu pruža puno zdravstvenih dobrobiti - obnavlja oštećene stanice, održava kožu zdravom, čuva vid, regulira krvni tlak i odličan je antiseptik za porezotine, a ako ju jedemo sirovu mrkva će namiriti naše potrebe za kalijem, kalcijem i cinkom. 

Tradicionalno su mrkve bile bijele i ljubičaste boje, a do današnje narančaste vrste došlo se selektivnim uzgojem u Nizozemskoj, kako bi se odala počast kraljevskoj obitelji "House of Orange". 

Da se doista radi o vrlo podcijenjenom super foodu dokazuje i činjenica da je jedna šaka baby mrkve dovoljna količina povrća koju bismo trebali unijeti u organizam tijekom dana. Odličan izvor vitamina A, koji je važan za zdravlje kostiju, zuba, vida i kože, mrkve su nutritivno iznimno vrijedna namirnica.

Uz sve to, istraživanja pokazuju da mrkve obiluju alfa-karotenom, koji djeluje kao antioksidans i sprječava nastanak kancerogenih oboljenja. Zbog svega toga bi mrkve trebala uvrstiti u svoju prehranu u što više oblika. Baš zbog toga smo odlučili ovo povrće iskoristiti kako bismo napravili jednostavnu, ali vrlo ukusnu - tortu od mrkve. 

Jednostavna, brzo gotova i vrlo sočna - ova torta mogla bi postati tvoj novi favorit među kolačima. Za pripremu je potrebno tek nekoliko namirnica, a krajnji rezultat bit će sočna biskvit torta koju možeš dodatno ukrasiti preljevima, glazurama ili naribanom mrkvom, sve po tvojem ukusu. 

Image



Torta od mrkve

Sastojci: 

  • 1 jaje
  • 35 dag šećera
  • 35 dag mrkve
  • 40 dag brašna
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 i pol vrećice praška za pecivo
  • 10 dag grožđica
  • limunova korica
  • 1 vanilin šećer

Priprema: 

Jaje izmiješaj sa šećerom, dodajte sitno naribanu mrkvicu, ulje i brašno sa praškom za pecivo te na kraju ulij mlijeko. Kada se smjesa poveže, dodaj očišćene grožđice, struganu limunovu koricu i vanil šećer. Sve dobro izmiješaj pjenjačom u jednoličnu masu, a zatim izlij u namašćeni kalup te stavi peći na 200 stupnjeva. Ovisno o pećnici i visini kalupa, kolač bi trebao biti gotov za 40 minuta pa do sat vremena pečenja. 

Na kraju ga možeš preliti glazurom od šećera, kremom od sira ili šlagom. Mi smo se odlučili za jednostavnu, rijetku glazuru od šećera za koju su potrebni samo mlijeko, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Šalicu šećera u prahu dobro promiješaj kako bi razbili bilo kakve grudice, dodaj mlijeko (par jušnih žlica) i ekstrakt vanilije i sve dobro izmiješaj. Možeš umjesto mlijeka staviti vrhnje pa ćeš dobiti gušću glazuru. 

Image



Image