S dolaskom proljeća, na tržnicama i u trgovinama već su se pojavile prve jagode, a uskoro njihove plodove možemo očekivati i u vlastitom vrtu.
Jagode su omiljeno voće mnogih, a osim što su uksune i sočne, također posjeduju i mnoga ljekovita svojstva.
Riječ je o bobičastom voću čije su dobre karakteristike za ljudsko zdravlje poznate još od davnina. Osim samog ploda jagode, koristan je i njezin korijen te lišće od kojeg se može spremiti čaj koji pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba.
Potiču detoksikaciju organizma, a posjeduju i analgetička svojstva pa su dobre za glavobolju. Osim toga, jagode imaju i antiupalna i antbakterijska svojstva. Sadrže brojne vitamine i minerale, a najbolje ih je jesti svježe.
Mogu ih jesti čak i dijabetičari te osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom. Vjeruje se i kako jagode posjeduju neka afrodizijačka svojstva.
Sve u svemu, mogli bismo reći da su jagode gotovo savršeno voće koje biste svakako ovih dana trebali uvrstiti u svoj jelovnik.
Jagode su često glavni sastojak mnogih kolača i slastica, a mi vam u nastavku otkrivamo koji su nama najdraži recepti s jagodama…
Foto: Unsplash
Proljetna torta s jagodama
Sastojci (Broj osoba: 12)
Biskvit:
8 bjelanjaka
150 g šećera
6 žlica ulja
100 g brašna
1 puna žličica praška za pecivo
Krema:
1 l mlijeka
300 g šećera
3 vrečice vanilin šečera
200 g brašna
250 g Zvijezda margarina za kreme
jagode
Postupak pripreme
Najprije pripremite kremu tako da u vruće mlijeko umiješate brašno i šećer. Kad zakuha, maknuti s vatre i dodati vanilin šećer. Kad se krema ohladi, umiješati margarin.
Jagode oprati, ocijediti i narezati na ploške.
Pećnicu zagrijte na 170°C, a plitki lim (36 x 28 cm) obložite papirom za pečenje.
Za pripremu biskvita mikserom umutite bjelanjke i dodajte im 2 žlice šećera, pa napravite čvrst snijeg. U drugoj posudi dobro promiješajte šećer i ulje. Dobivenoj smjesi dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Kada nastane jednolična masa, u nju najprije umiješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka, a onda pažljivo dodajte i preostali snijeg. Dobivenu smjesu izlijte na pripremljeni lim. Poravnajte je i pecite 10 do 12 minuta ili dok gornja strana ne počne dobivati boju. Pečeni biskvit izvadite, malo ga ohladite i
prerežite na pola. Kad se biskvit ohladio, premažite ga kremom. Na kremu posložite jagode narezane na ploške te preklopite drugim biskvitom. Postupak ponoviti dok ne potrošite sve biskvite. Tortu možete premazati kremom i ukrasiti po želji.
Kolač od jagoda
Sastojci (Broj osoba: 6)
Biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
1 žlica ulja
1 žlica vode
1/2 praška za pecivo
6 žlica brašna
Krema:
jagode
3 pudinga od vanilije
3 žlice šećera
1l mlijeka
100 g margarina
Nadjev:
2 šlag kreme
Postupak pripreme
Biskvit:
Umutite navedene sastojke redoslijedom kako su napisani te izlijte u protvan i pecite na 180 stupnjeva.
Krema:
Stavite kuhati 8 dl mljieka sa šećerom, a u preostala 2 dl razmutite pudinge i zakuhajte u kipućem mlijeku. Ostavite da se ohladi.
Posebno umutiti margarin pa sjedinite sa ohlađenim pudingom.
Na biskvit namazati malo kreme,pa poredati isjeckane jagode, a zatim premazati preostalom kremom.
Nadjev:
Umutiti šlag kremu i premazati kolač.
Ukusne rolice
Sastojci (Broj osoba: 4)
7 šnita bijeloga kruha
2 jaja
3 velike žlice mlijeka
1 šalice šećera
1 žlica cimeta
100 grama maslaca
Nutella
100 grama jagoda
Postupak pripreme
1. Šnitama kruha pažljivo odstranite koricu. Rukama ih utisnite tako da se ne mrve. Premažite ih po cijeloj površini tankim slojem Nutelle ili namaza po želji.
2. Jagode operite u hladnoj vodi, ocijedite i dobro osušite. Izrežite ih na kocke. Poslažite ih po svakoj šniti kruha koliko stane uz rub.
3. Pažljivo zarolajte šnitu sa jagodama da dobijete rolicu. Ponovite postupak sa preostalim kruhom i jagodama.
4. U dubljoj posudi, pomiješajte jaja i mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U drugoj posudi, pomiješajte šećer i cimet.
6. Na tavi otopite maslac. Svaku rolicu umočite u mješavinu jaja i mlijeka i položite na tavu, tako da je preklop sa donje strane. Kada dobije zlatnu boju, okrenite ga i zapecite sa drugih strana. Ponovite postupak sa svim rolicama.
7. Redoslijedom kako ih vadite iz tave, uvaljajte ih sa svih strana u mješavinu šećera i cimeta.
8. Poslužite vruće uz svježe jagode.
Ledene kocke sa sirom i jagodama
Sastojci (Broj osoba: 6)
250 g piškota
3 dl mlijeka
1 žlica kakaa
250 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
250 g svježeg sira
250 g jagoda
200 ml vode
2 žlice šećera
1 paket preljeva za torte
Postupak pripreme
Kakao pomiješajte sa mlijekom pa u to namočite piškote i poredajte ih po dnu tepsije.
Umutite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i tome dodajte svježi sir pa sve dobro umutite mikserom da se smjesa sjedini.
Na piškote nanesite malo pripremljene kreme, a onda 200 g narezanih jagoda pa ostatak kreme.
50 g jagoda propasirajte štapnim mikserom, dodajte 200 ml vode te u tu smjesu dodajte pomiješan preljev za torte sa šećerom. Kuhajte dok smjesa ne provrije stalno miješajući. Preljev ohladite 1 minutu pa prelijte preko kolača.
Ohladite najmanje 3 sata u frižideru prije posluživanja.
Muffini s jagodama
Sastojci:
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 obični jogurt
200 g jagoda
1 vanilin šećer
1 jaje
80 g šećera
60 g maslaca
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom te umiješajte otopljeni maslac i jogurt. Spojite smjese i izmiksajte. Na kraju dodajte i jagode narezane na kockice. Kalupe za muffine punite malo više od pola. Pecite na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.
Desert u čaši
Sastojci:
200 g keksa
25 g maslaca
Krema
250 ml slatkog vrhnja
200 g mascarponea
60 g šećera u prahu
jagode
Priprema
1. Sameljite kekse ili ih smrvite rukama na sitne komadiće te ih pomiješajte s otopljenim maslacem.
2. Od slatkog vrhnja izmiksajte šlag te dodajte mascarpone i malo šećera u prahu.
3. Jagode operite i narežite na komadiće.
4. U čaše slažite redom kekse, kremu i jagode. Prije posluživanja dobro ohladite desert.