Namirnica u fokusu: Grožđice - odlična grickalica za hladnije dane

Njihova visoka energetska vrijednost čini ih izvrsnim međuobrokom, a fine su i u kolačima

Namirnica u fokusu: Grožđice - odlična grickalica za hladnije dane

Grožđice su idealna visokoenergetska grickalica za hladnije dane, koja u trenutku nadoknađuje izgubljenu energiju. Pomoću njih bez problema možete zavarati glad jer su izrazito bogate vlaknima što ih čini zasitnijima od mnogih drugih namirnica. Njihova visoka energetska vrijednost čini ih izvrsnim međuobrokom za svakoga tko se bavi sportom. Osim što njima možete započeti dan u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom, medom ili rižom na mlijeku, odlične su kao prilog s rižom, kus-kusom i povrćem uz svaki komad mesa, a možete ih ubaciti u bilo koju lisnatu salatu. Zbog svojega slatkastoga okusa i strukture idealne su za punjenje mesa peradi.

Grožđice u kolačima
O slatkim stvarima da ne govorimo, savršeno idu u sve kolače, kruh, peciva, kompote, pudinge i kreme. Nezaobilazan su dodatak slasticama, primjerice, savijačama, kolačima, dodaju se i u sladoled ili se jednostavno nalaze u kombinaciji s drugim sušenim voćem ili orašastim plodovima kao zamjena za slatkiše. Zimi se dodaju u kuhano vino zajedno s nekoliko klinčića, čime se dobije topli aromatizirani napitak koji stimulira cirkulaciju. U nekim je zemljama to omiljeno predbožićno piće.

Treba ih što češće jesti
Grožđice su dehidrirani  plodovi u kojima ostaje najviše 23 posto vode.  Nastaju sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionama, dok im boja varira od tamnosmeđe s primjesom zagasito ljubičaste do svijetlih, zlatnih nijansi. Ističu se bogatstvom kalija, magnezija, cinka, bakra, kalcija i željeza, te vitaminima A i B kompleksa, dok se C-vitamin sušenjem uglavnom gubi. Grožđice sadrže znatnu količinu željeza koji direktno pomaže u liječenju anemije. One također sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za formiranje ćelija krvi. Visok sadržaj bakra u grožđicama pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica.Zdrave su i trebalo bi ih jesti što češće, jer imaju relativno nizak glikemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno čimbenike koji pridonose kontroli šećera u k rvi.Grožđice imaju visoku energetsku vrijednost, pa su idealne kao međuobrok. Prednost im je i to da su jednostavne za primjenu jer se ne trebaju ljuštiti, čistiti i gotovo se nikada ne kvare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4