Valencijske naranče u karamelu
Sastojci:
4 velike sočne naranče
250 g šećera
300 ml vode
4-6 žlica badema u listićima za posluživanje
Priprema:
Ogulite naranče iznad vatrostalne zdjele kako biste sačuvali sok. Pažljivo uklonite svu gorkastu bijelu koru. Nožem uklonite membrane na kriškama tako da zarežete između njih. Ocijedite prazne membrane nad zdjelom kako biste izvukli što je moguće više soka. Bacite membrane, a kriške i sok ostavite sa strane.
2. Stavite šećer i 150 ml vode u lonac s debelim dnom na srednje jaku vatru. Miješajte dok se šećer ne rastopi, a zatim pustite da provre i kuhajte uz miješanje dok sirup ne dobije smeđu boju.
3. Ulijte ostatak vode u lonac, a pritom se malo odmaknite jer će karamel prskati. Ponovno miješajte dok se karamel ne rastopi. Uklonite s vatre i malo ga ohladite, a zatim prelijte preko naranči Miješajte kako bi se pomiješali karamel i sok od naranče. Naranče potpuno ohladite, a zatim ih prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata prije posluživanja.
4. Prije posluživanja posipajte naranče u karamelu listićima badema.
Izvor: Deserti za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o, Zagreb