Voliš li tikvice i patliđane, a ujedno si i fan musake, ova će te privlačna ljetna kombinacija odmah osvojiti
Već i ptice na grani znaju da ljeti obožavamo tikvice! Osim što su u sezoni, bogate su vitaminom A, niskokalorične su i nevjerojatno svestrane. Iako musaku neki povezuju isključivo s krumpirom i mesom, zašto ne isprobati ljetnu verziju s tikvicama i patlidžanima? Naravno, i tu je glavno mljeveno meso, a iako je priprema vremenski nešto duža, itekako se isplati. Tražiš li ideje za sljedeći ručak ili večeru, predlažemo ovu bogatu musaku kojoj nitko neće moći odoljeti.
Sastojci
400 grama mljevenog mesa
1 crveni luk
1 veća tikvica
2 manja patlidžana
3 veća jaja
1 žlica (ili po potrebi) pšeničnog brašna tip 400 ili 550
5 decilitara mlijeka
100 grama parmezana
Priprema
01.
Oguli patlidžan i tikvicu te ih nareži na tanke kolutove. Posoli ih i ostavi 30 minuta kako bi ispustili gorčinu.
02.
Za to vrijeme umuti jedno jaje s dva decilitra mlijeka i napravi smjesu nešto gušću od smjese za palačinke.
03.
Narezanu tikvicu i patlidžan umetni u napravljenu smjesu te ih prži dok ne porumene.
04.
Iscijedi višak masnoće kuhinjskim ručnikom te u posebnoj tavi isprži nasjeckani luk. Dodaj mljeveno meso, dodaj sol i papar te dinstaj 20-ak minuta.
05.
U posudu poredaj red patlidžana, zatim dodaj polovinu gotovog mljevenog mesa. Onda dodaj red tikvica pa na to poredaj preostalo meso.
06.
Zadnje dodaj preostale tikvice. S preostalim mlijekom umuti dva jaja pa prelij odozgo.
07.
Naribaj parmezan i peci na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta.