Ovaj neodoljivi starinski kolač kojeg su pekle i naše bake vratit će te u djetinjstvo, a savršen je izbor i u danima nadolazećih blagdana
Mramorni kolač – recept za starinski klasik koji svi vole
Broj osoba10 osoba
Vrijeme pripreme25 min
Mramorni kolač jedan je od onih klasika koje zaista svi vole pa je s njim teško pogriješiti. Lako ga je napraviti i odličan je izbor za svaku prigodu, a osobito za nadolazeće blagdanske dane. S obzirom na to da se sastoji od dva dijela – žutog i smeđeg biskvita, izgleda i vrlo lijepo i fotogenično. Mi ti danas donosimo jednostavan recept s kojim će ti mramorni kolač uvijek ispasti sočan, mekan i ukusan, a možeš ga napraviti u duguljastom kalupu ili pak u kalupu za kuglof. Savršeno se slaže sa šalicom kakaa ili bijele kave.
Sastojci
230 grama omekšalog maslaca
180 grama bijelog šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika jaja
280 grama višenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 prstohvat soli
120 mililitara punomasnog mlijeka
1 žlica kakaa u prahu
1 žlica punomasnog mlijeka
Priprema
01.
Upali pećnicu na 170 stupnjeva, a kalup za pečenje obloži masnim papirom ili ga premaži uljem.
02.
U velikoj posudi pomiješaj maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksaj dok smjesa ne postane kremasta. Dodaj jaja pa još kratko miksaj.
03.
Nakon toga u smjesu dodaj brašno, prašak za pecivo, mlijeko i sol te dobro sve izmiksaj.
04.
Odvoji smjesu na dva dijela pa u jedan dio dodaj kakao i jednu žlicu mlijeka pa dobro promiješaj.
05.
Uz pomoć velike žlice naizmjenično stavljaj žutu i smeđu smjesu u kalup.
06.
Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu i peci kolač oko sat vremena. Prije posluživanja, kolač se mora dobro ohladiti.
Izdavačhttps://www.sweetestmenu.com/marble-cake/