Mramorni kolač – recept za starinski klasik koji svi vole

Ovaj neodoljivi starinski kolač kojeg su pekle i naše bake vratit će te u djetinjstvo, a savršen je izbor i u danima nadolazećih blagdana

Mramorni kolač – recept za starinski klasik koji svi vole
Foto: Profimedia.hr
Mramorni kolač jedan je od onih klasika koje zaista svi vole pa je s njim teško pogriješiti. Lako ga je napraviti i odličan je izbor za svaku prigodu, a osobito za nadolazeće blagdanske dane. S obzirom na to da se sastoji od dva dijela – žutog i smeđeg biskvita, izgleda i vrlo lijepo i fotogenično. Mi ti danas donosimo jednostavan recept s kojim će ti mramorni kolač uvijek ispasti sočan, mekan i ukusan, a možeš ga napraviti u duguljastom kalupu ili pak u kalupu za kuglof. Savršeno se slaže sa šalicom kakaa ili bijele kave.

Sastojci

230 grama omekšalog maslaca
180 grama bijelog šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika jaja
280 grama višenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 prstohvat soli
120 mililitara punomasnog mlijeka
1 žlica kakaa u prahu
1 žlica punomasnog mlijeka

Priprema

01.

Upali pećnicu na 170 stupnjeva, a kalup za pečenje obloži masnim papirom ili ga premaži uljem.

02.

U velikoj posudi pomiješaj maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksaj dok smjesa ne postane kremasta. Dodaj jaja pa još kratko miksaj.

03.

Nakon toga u smjesu dodaj brašno, prašak za pecivo, mlijeko i sol te dobro sve izmiksaj.

04.

Odvoji smjesu na dva dijela pa u jedan dio dodaj kakao i jednu žlicu mlijeka pa dobro promiješaj.

05.

Uz pomoć velike žlice naizmjenično stavljaj žutu i smeđu smjesu u kalup.

06.

Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu i peci kolač oko sat vremena. Prije posluživanja, kolač se mora dobro ohladiti.

M.G.
18.11.2021.