Nova verzija omiljenog recepta za pitu kakvu su pekle naše bake savršena je za one koji paze na zdravu prehranu, ali se istovremeno ne žele odreći ukusnih kolača na svom tanjuru.
Divan miris domaće pite od jabuka koji se širi kuhinjom u tren će nas opet vratiti u djetinjstvo. Svi obožavamo ovaj tradicionalni kolač, no jesi li znala da ga možeš pripremiti i u zdravijoj varijanti kako ne bi predstavljao 'opasnost' za tvoju liniju? Donosimo ti recept za ukusnu voćnu pitu koja je siromašna mastima i kalorijama, ali je bogata okusima i mirisom.
Sastojci
3 veće jabuke
175 grama maslaca (polumasnog)
125 grama smeđeg šećera
3 srednja bio jaja
300 grama integralnog pirovog brašna
1 vrećica praška za pecivo
100 mililitara biljnog mlijeka
1 jušna žlica ulja
0.5 šalice gazirane mineralne vode
Priprema
01.
Pećnicu stavi grijati na 180 stupnjeva. Operi jabuke, prepolovi svaku i otkloni koštice, a zatim ih nareži na ploškice.
02.
Za tijesto u zdjeli 5 minuta dobro miješaj maslac i šećer. Dodaj jedno po jedno jaje i svako umiješaj u smjesu.
03.
Pomiješaj brašno i prašak za pecivo pa naizmjenice u smjesu jaja i šećera dodaj mlijeko pa brašna. Na kraju dodaj mineralnu vodu.
04.
Tijesto rasporedi u nauljenu posudu za pečenje (veličine 26 cm) i gore poslaži ploškice jabuka te ih malo utisni u tijesto.
05.
Pita se peče 40 minuta na 180 stupnjeva.
Savjet
U tijesto se može dodati ekstrakt vanilije ili cimet, a na pečenu pitu malo šećera u prahu.
Izdavačbrigitte.de