Mirisna pinca - jednostavan recept za omiljenu uskrsnu slasticu

Tradicionalni uskršnji kruh čiji nas miris vraća u dane djetinjstva

Mirisna pinca - jednostavan recept za omiljenu uskrsnu slasticu
Foto: Unsplash
Bliži nam se Uskrs, a pinca je neizostavan dio svakog stola tijekom uskrsnih blagdana. Pinca ili sirnica je zapravo tradicionalan slatki uskrsni kruh, a za Uskrs se najčešće poslužuje uz jaja, šunku, rotkvice, mladi luk i druge delicije. Iako se pinca možda kupiti u trgovinama i pekarama, najbolja je ona domaća koja nas svojim neodoljivim mirisom vraća u dane djetinjstva. Danas ti donosimo sjajan i prilično jednostavan recept za ovu tradicionalnu poslasticu pa ga obavezno isprobaj ovog Uskrsa i iznenadi svoje ukućane pincom koja je mekana, sočna i jako ukusna.

Sastojci

500 grama bijelog brašna
2 velika jaja
1 vrećica suhog kvasca
100 grama šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žličice limunove korice
200 mililitara mlijeka
100 grama otopljenog maslaca
1 prstohvat soli
1 srednje velik žumanjak

Priprema

01.

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, šećer, vanilin šećer i suhi kvasac. Dodaj i ribanu koricu limuna (najbolje iz ekološke proizvodnje). Dobro sve promiješaj.

02.

Zatim u suhe sastojke dodaj i jaja, otopljeni maslac te toplo mlijeko. Počni mijesiti tijesto dok ne postane glatko.

03.

Nakon što si izmijesila tijesto, ostavi ga dizati na toplom oko dva sata, odnosno dok se ne udvostruči.

04.

Nakon što se tijesto diglo, razdvoji ga na dva dijela i oblikuj dvije kugle - pince te ostavi da još kratko odstoji, oko pola sata.

05.

Na vrhu svake pince uz pomoć noža napravi slovo X.

06.

Prebaci pince u tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje i premaži ih umućenim žumanjkom te peci na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.

07.

Nakon što su pečene, po želji ukrasi pince šećerom u prahu i posluži za uskrsni doručak ili ručak. Dobar tek!

Savjet

Po želji, u tijesto možeš dodati i grožđice te malo ruma. Čuvaj pincu u dobro zatvorenoj posudi kako bi zadržala svježinu

M.G.
13.4.2022.