Tradicionalni uskršnji kruh čiji nas miris vraća u dane djetinjstva
Mirisna pinca - jednostavan recept za omiljenu uskrsnu slasticu
Sastojci
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, šećer, vanilin šećer i suhi kvasac. Dodaj i ribanu koricu limuna (najbolje iz ekološke proizvodnje). Dobro sve promiješaj.
Zatim u suhe sastojke dodaj i jaja, otopljeni maslac te toplo mlijeko. Počni mijesiti tijesto dok ne postane glatko.
Nakon što si izmijesila tijesto, ostavi ga dizati na toplom oko dva sata, odnosno dok se ne udvostruči.
Nakon što se tijesto diglo, razdvoji ga na dva dijela i oblikuj dvije kugle - pince te ostavi da još kratko odstoji, oko pola sata.
Na vrhu svake pince uz pomoć noža napravi slovo X.
Prebaci pince u tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje i premaži ih umućenim žumanjkom te peci na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.
Nakon što su pečene, po želji ukrasi pince šećerom u prahu i posluži za uskrsni doručak ili ručak. Dobar tek!
Savjet
Po želji, u tijesto možeš dodati i grožđice te malo ruma. Čuvaj pincu u dobro zatvorenoj posudi kako bi zadržala svježinu