Miriše na jesen: Slatki kruh od bundeve i čokolade

I dok ostatak godine najčešće radimo popularni 'banana bread', tijekom hladnijih mjeseci glavna zvijezda slatkog kruha je bundeva - svestrana kraljica jeseni

Miriše na jesen: Slatki kruh od bundeve i čokolade
Foto: Unsplash
Čim jesen zakuca na vrata, bundeva mnogima postaje nezaobilazna namirnica u kuhinji. Izvor je hranjivih tvari, a narančasta boja znači da je bogata beta karotenom. Dobra stvar kod bundeve jest to što se može kombinirati s rižom, tjesteninom, a može biti i glavni sastojak guste juhe. A misliš li da je bundeva rezervirana samo za slana jela, varaš se. Još jedan jesenski favorit je kruh s bundevom iliti popularno zvan 'pumpkin bread'. Gotov u sat i pol, ovaj mekan i sočan kruh od bundeve s dodatkom čokolade savršena je doza slatkoće i jesenskih mirisa u kojima želimo uživati ovih dana. Aromi svakako pogoduju cimet, muškatni oraščić i narančin sok koji ovaj jednostavan recept pretvaraju u savršeni desert, ali i slatki doručak.

Sastojci

200 grama glatkog brašna
2 žličice mljevenog cimeta
2 veća jaja
150 grama smeđeg šećera
340 grama pirea od bundeve
120 mililitara biljnog ulja
60 mililitara soka od naranče
120 grama komadića čokolade
1 žlica sode bikarbone
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica mljevenog đumbira

Priprema

01.

Spusti rešetku na treću visinu (donji treći položaj) kako kruh ne bi prebrzo porumenio i zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, klinčiće, đumbir i sol. Zatim u drugoj zdjeli umuti jaja i smeđi šećer pa dodaj i umuti pire od bundeve, biljno ulje i malo soka od naranče. Pomiješaj sadržaje dviju zdjela. Ne brini ako ostane grudica - smjesa ne treba biti glatka. Na kraju dodaj i nasjeckanu čokoladu ili čokoladne kapljice i nježno umiješaj.

02.

Smjesu izlij u pripremljeni kalup (obložen papirom za pečenje ili s malo maslaca ili kokosovog ulja) i peci sat vremena s tim da na pola pečenja možeš prekriti kruh aluminijskom folijom kako se vrh ne bi prepekao. Kad sat pokaže 55 minuta od početka pečenja, svakih pet minuta kruh provjeravaj čačkalicom. Kruh je gotov kad zabodena čačkalica ostane čista ili sa svega nekoliko mrvica.

03.

Ostavi kruh u kalupu dok se ne ohladi. Dobra stvar je to što ovaj kruh može na sobnoj temperaturi stajati od tri do četiri dana ili u hladnjaku do sedam dana.

Savjet

Pire od bundeve napravi tako da bundevu prepoloviš, očistiš od koštica i pečeš polovice očišćene bundeve oko 35 minuta na 200 stupnjeva. Nakon što omekša, izvadi je i malo ohladi, a zatim žlicom izvadi 'meso' bundeve i vilicom ili gnječilicom ga pretvori u pire. Ovaj domaći pire od bundeve može stajati u hladnjaku do tjedan dana, a možeš ga koristiti za brojne recepte; od pumpkin spice lattea do rižota s bundevom.

žena.hr
4.10.2022.