I dok ostatak godine najčešće radimo popularni 'banana bread', tijekom hladnijih mjeseci glavna zvijezda slatkog kruha je bundeva - svestrana kraljica jeseni
Sastojci
Priprema
Spusti rešetku na treću visinu (donji treći položaj) kako kruh ne bi prebrzo porumenio i zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, klinčiće, đumbir i sol. Zatim u drugoj zdjeli umuti jaja i smeđi šećer pa dodaj i umuti pire od bundeve, biljno ulje i malo soka od naranče. Pomiješaj sadržaje dviju zdjela. Ne brini ako ostane grudica - smjesa ne treba biti glatka. Na kraju dodaj i nasjeckanu čokoladu ili čokoladne kapljice i nježno umiješaj.
Smjesu izlij u pripremljeni kalup (obložen papirom za pečenje ili s malo maslaca ili kokosovog ulja) i peci sat vremena s tim da na pola pečenja možeš prekriti kruh aluminijskom folijom kako se vrh ne bi prepekao. Kad sat pokaže 55 minuta od početka pečenja, svakih pet minuta kruh provjeravaj čačkalicom. Kruh je gotov kad zabodena čačkalica ostane čista ili sa svega nekoliko mrvica.
Ostavi kruh u kalupu dok se ne ohladi. Dobra stvar je to što ovaj kruh može na sobnoj temperaturi stajati od tri do četiri dana ili u hladnjaku do sedam dana.
Savjet
Pire od bundeve napravi tako da bundevu prepoloviš, očistiš od koštica i pečeš polovice očišćene bundeve oko 35 minuta na 200 stupnjeva. Nakon što omekša, izvadi je i malo ohladi, a zatim žlicom izvadi 'meso' bundeve i vilicom ili gnječilicom ga pretvori u pire. Ovaj domaći pire od bundeve može stajati u hladnjaku do tjedan dana, a možeš ga koristiti za brojne recepte; od pumpkin spice lattea do rižota s bundevom.