Mirisna medena pita tradicionalna je blagdanska slastica koja budi uspomene iz djetinjstva
Miris bakine kuhinje – imamo odličan recept za medenu pitu
Sastojci
Priprema
Najprije pripremi smjesu za kore. U posudi zagrij mlijeko sa šećerom, medom i uljem. Miješaj dok se šećer ne otopi.
U drugoj posudi pomiješaj brašno, sodu i razmućeno jaje te dodaj smjesu s toplim mlijekom. Od tih sastojaka zamijesi tijesto te pokrij krpom i ostavi nakratko sa strane.
Nakon 15 minuta raspodijeli tijesto na 4 jednaka dijela. Razvaljaj tijesto za kore na pobrašnjenoj površini, a prije pečenja kore izbodi vilicom.
Svaku koru peci na preokrenutom plehu koji si prethodno obložila papirom za pečenje.
Peci kore na 180 stupnjeva, oko 5 minuta, odnosno dok lagano ne porumene.
Kada su kore pečene, ostavi ih da se dobro ohlade i za to vrijeme pripremi kremu.
Za pripremu kreme skuhaj mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Dok se šećer malo otopi, dodaj griz i kuhaj kremu dok se ne zgusne. Ostavi sa strane da se ohladi.
Mikserom izmiksaj maslac te dodaj ohlađenu kremu pa sve dobro izmiksaj.
Sada slijedi slaganje pite. Najprije ide jedna kora, zatim ide sloj kreme pa druga kora pa opet krema. Postupak treba ponoviti sa sve 4 kore. Svaku koru prije mazanja kreme naškropi s malo ruma ili mlijeka.
Zadnju koru možeš ukrasiti šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom. Prije posluživanja pitu ostavi na hladnom nekoliko sati kako bi omekšala.