Miris bakine kuhinje – imamo odličan recept za medenu pitu

Mirisna medena pita tradicionalna je blagdanska slastica koja budi uspomene iz djetinjstva

Miris bakine kuhinje – imamo odličan recept za medenu pitu
Foto: Profimedia.hr
Medena pita jedan je od onih klasičnih kolača koje tijekom blagdana možemo vidjeti na gotovo svakom božićnom stolu. Omiljeni kolač naših baka tradicionalna je slastica u ovo doba godine i pravi je blagdanski klasik kojeg svi vole. Mirisom i okusom ova nas starinska pita podsjeća na neka davno minula, bezbrižnija vremena. Za pripremu pite potrebno je izdvojiti malo više vremena, no na kraju će se trud uistinu isplatiti jer će svojim medenim okusom osvojiti čak i one 'grincheve' koji ne vole kolače! Savršen je izbor za blagdane, a odlično se slaže uz šalicu kave ili vrućeg čaja.

Sastojci

200 grama glatkog brašna
200 grama oštrog brašna
1 cijelo jaje
4 žlice mlijeka
4 žlice meda
100 grama bijelog šećera
50 mililitara biljnog ulja
2 žličice sode bikarbone
1 žlica ruma
400 mililitara mlijeka
100 grama bijelog šećera
1 vrećica vanilin šećera
200 grama omekšalog maslaca
5 žlica griza

Priprema

01.

Najprije pripremi smjesu za kore. U posudi zagrij mlijeko sa šećerom, medom i uljem. Miješaj dok se šećer ne otopi.

02.

U drugoj posudi pomiješaj brašno, sodu i razmućeno jaje te dodaj smjesu s toplim mlijekom. Od tih sastojaka zamijesi tijesto te pokrij krpom i ostavi nakratko sa strane.

03.

Nakon 15 minuta raspodijeli tijesto na 4 jednaka dijela. Razvaljaj tijesto za kore na pobrašnjenoj površini, a prije pečenja kore izbodi vilicom.

04.

Svaku koru peci na preokrenutom plehu koji si prethodno obložila papirom za pečenje.

05.

Peci kore na 180 stupnjeva, oko 5 minuta, odnosno dok lagano ne porumene.

06.

Kada su kore pečene, ostavi ih da se dobro ohlade i za to vrijeme pripremi kremu.

07.

Za pripremu kreme skuhaj mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Dok se šećer malo otopi, dodaj griz i kuhaj kremu dok se ne zgusne. Ostavi sa strane da se ohladi.

08.

Mikserom izmiksaj maslac te dodaj ohlađenu kremu pa sve dobro izmiksaj.

09.

Sada slijedi slaganje pite. Najprije ide jedna kora, zatim ide sloj kreme pa druga kora pa opet krema. Postupak treba ponoviti sa sve 4 kore. Svaku koru prije mazanja kreme naškropi s malo ruma ili mlijeka.

10.

Zadnju koru možeš ukrasiti šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom. Prije posluživanja pitu ostavi na hladnom nekoliko sati kako bi omekšala.

M.G.
15.12.2021.