Nakon tisuću i jedne verzije , na društvenim mrežama pojavio se novi gastro trend, a riječ je preslatkim mini palačinkama, popularnom prozvanim 'cereal' palačinkama koje zamjenjuju, ni manje ni više, nego pahuljice za doručak.
Naime, zdjelice minijaturnih palačinki posljednjih tjedana preplavile su društvene mreže, a sve je počelo videima na TikToku i hashtagu #pancakecereal koji se sada na ovoj popularnoj društvenoj mreži spominje više od 900 milijuna puta.
i’m telling u guys 10/10 recommend!! might even beat normal pancakes ##pancakecereal
? Day in Paris by llusion - ash_the_dragon
Ipak, cijela ova mini gastro priča zapravo je krenula u Hrvatskoj, i to na šarenom i zdravom blogu Foodoris iza kojeg stoji Doris Valković, velika ljubiteljica kuhanja i hrane. Naime, Doris je prije nekoliko tjedana napravila malene palačinke i stavila ih u zdjelicu, a tjedan ili dva nakon - dogodio se boom sa 'cereal palčinkama'.
"Kao da sam predvidjela popularnost malih palačinki. Možda imam neke super moći. Ove malene, tzv. 'cereal palačinke' su preslatke i mekane. Poput malih oblačića s preljevom od maslaca od kikirikija i čokolade + coulisom od jagode čine super ukusan doručak ili desert", napisala je Doris uz svoj odličan recept koji ti donosimo u nastavku.
Mini palačinke s preljevom od kikirikija i čokolade
Sastojci za palačinke:
- 3/4 šalice bijelog pirovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 šalice rižinog mlijeka
- 1/4 šalice mineralne vode (ili mlijeka)
Sastojci za preljev:
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 1 žlica kakao praha
- 1 žlica sirupa od datulja (ili nekog drugog tekućeg zaslađivača)
- 1/2 šalice biljnog mlijeka (po potrebi više)
Priprema:
1. U zdjeli pomiješati suhe sastojke za palačinke, dodati mokre i umutiti u tijesto. Pustiti da odstoji 5-10 minuta, zagrijati tavu i stavljati po žličicu (više/manje ovisno o veličini kakvu želiš dobiti) smjese.
2. Slobodno stavljaš više smjese/palačinki u isto vrijeme. Preporuka je koristiti tavu s neprijanjajućim dnom. Okrenuti palačinke da se ispeku i s druge strane i ponoviti postupak dok ne potrošiš smjesu.
3. Pomiješati u dubljoj zdjelici maslac od kikirikija i mlijeko skroz dok se maslac ne razradi. Dodati preostale sastojke i pomiješati. Ako je previše gusto, dodati još mlijeka.
4. Po želji servirati sa svježim jagodama ili coulisom od jagoda, što svakako preporučujem za osvježavajući okus.