Pohane tikvice bit će posebno hrskave i zdrave ako ih umjesto u tavi i ulju pripremiš u pećnici
Sastojci
Priprema
Tikvice dobro operi. Nemoj ih guliti niti sušiti papirnatim ručnikom nego ih još vlažne nareži na kolutiće ili trakice, ovisno koji ti je oblik draži.
U jedan duboki tanjur stavi brašno, u drugi dva jaja s malo soli i u treći krušne mrvice. Redom svaki kolutić ili trakicu tikvice prekrij brašnom, pa zatim jajima i na kraju krušnim mrvicama.
Panirane tikvice naslaži na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Kada su sve tikvice panirane i posložene, prelij svaki komad s nekoliko kapi ulja.
Tikvice stavi peći u pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Neka se peku 10-ak minuta te ih zatim obrni kako bi se s obje strane ravnomjerno ispekle. Peci još pet minuta i zatim ih posluži po želji.
Savjet
Tikvice posluži dok su još tople kao prilog ili kao zamjena za meso. Jednom kada se ohlade možeš ih nasjeckati na kockice i dodati u salatu ili ih poslužiti u zdravom sendviču. Skladišti ih u hladnjaku i pojedi u roku dva dana.