Recept za londonere koji uvijek uspijevaju

Ima puno oku ljepših kolača od londonera, ali ukusnijih teško. Istina, o ukusima pa i okusima se ne raspravlja, no moraš priznati da su londoneri jednostavno savršeni.

Recept za londonere koji uvijek uspijevaju
Foto: Profimedia.hr
Recept za londonere, potrudiš li se, zasigurno ćeš pronaći u bakinoj bilježnici s receptima jer ovi kolači pripremaju se od davnina i u tradiciji su našeg podneblja. Sastojke vrlo vjerojatno imaš kod kuće, a sigurne smo da barataš i potrebnim umijećem čak i ako zazireš od pripreme kolača jer su londoneri vrlo jednostavni za napraviti. Sjajna je stvar što mogu stajati, odnosno neće se brzo pokvariti, no čisto sumnjamo da će ti izdržati više od dva dana, a da za njima ne ostanu samo mrvice prhkog tijesta.

Sastojci

100 grama omekšalog maslaca
200 grama brašna
3 komada žumanjaka
100 grama bijelog šećera
2 grama soli
1 žličica praška za pecivo
1 žlica kiselog vrhnja
3 komada bjelanjaka
150 grama mljevenih oraha
150 grama bijelog šećera
1 žlica vanilin šećera
1 žlica ribane korice limuna
1 žličica ruma
4 žlice marmelade

Priprema

01.

Od brašna, 100 grama šećera, žumanjaka i omekšalog maslaca umijesi prhko tijesto (možeš dodati i žlicu kiselog vrhnja), formiraj od njega kuglu, umotaj ga u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata da se stisne.

02.

Za nadjev umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodaj 150 grama šećera, vanilin šećer, ribanu koricu limuna, rum te umiješaj špatulom mljevene orahe.

03.

Prhko tijesto razvaljaj ili naribaj na pleh u kojem ćeš peći kolač, a koji si prethodno namazala maslacom i pobrašnila, kako se kolač ne bi zalijepio. Ako tijesto ribaš, nakon što ga naribaš utisni ga jagodicama prstiju, odnosno zagladi.

04.

Sada ga premaži pekmezom. Bilo bi dobro da pekmez prije dobro promiješaš žlicom ili malo zagriješ kako bi ga lakše razmazala po tijestu.

05.

Preko pekmeza rasporedi nadjev od bjelanjaka i oraha te kolač stavi u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 180 Celzijevih stupnjeva. Peci ga 20-ak minuta.

06.

Kada je gotov pusti ga da se malo ohladi, ali ne do kraja i nareži ga na prutiće.

M.M.
5.12.2022.