Ima puno oku ljepših kolača od londonera, ali ukusnijih teško. Istina, o ukusima pa i okusima se ne raspravlja, no moraš priznati da su londoneri jednostavno savršeni.
Sastojci
Priprema
Od brašna, 100 grama šećera, žumanjaka i omekšalog maslaca umijesi prhko tijesto (možeš dodati i žlicu kiselog vrhnja), formiraj od njega kuglu, umotaj ga u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata da se stisne.
Za nadjev umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodaj 150 grama šećera, vanilin šećer, ribanu koricu limuna, rum te umiješaj špatulom mljevene orahe.
Prhko tijesto razvaljaj ili naribaj na pleh u kojem ćeš peći kolač, a koji si prethodno namazala maslacom i pobrašnila, kako se kolač ne bi zalijepio. Ako tijesto ribaš, nakon što ga naribaš utisni ga jagodicama prstiju, odnosno zagladi.
Sada ga premaži pekmezom. Bilo bi dobro da pekmez prije dobro promiješaš žlicom ili malo zagriješ kako bi ga lakše razmazala po tijestu.
Preko pekmeza rasporedi nadjev od bjelanjaka i oraha te kolač stavi u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 180 Celzijevih stupnjeva. Peci ga 20-ak minuta.
Kada je gotov pusti ga da se malo ohladi, ali ne do kraja i nareži ga na prutiće.