Možemo sa sigurnošću reći da nam je jesen omiljeno doba za isprobavanje novih recepata, kako za glavna jela, tako i za deserte. Ako tražiš recept za desert od kojeg će cijeli dom mirisati na cimet i u kojem može sudjelovati cijela obitelj, imamo jedan savršeni.
Kuhanje i pečenje nam ponekad dođe kao vrsta terapije koja nas smiri nakon svakodnevnih stresova. No iako uživamo u satima provedenim u kuhinji, ponekad to uživanje želimo podijeliti s drugima. Zato smo krenule u potragu za receptom koji će nam omogućiti da se cijela obitelj skupi u kuhinji, pa čak i oni najmlađi.
Ovi aromatični keksi čine nam se kao savršen izbor. Ne samo da su prava jesenska poslastica nego će ti dopustiti da pustiš mašti na volju i izraziš svoju kreativnost. Nezaobilazni sastojak svakog pravog jesenskog deserta je cimet, a ne smijemo zaboraviti niti muškatni oraščić.
Za pripremu ovih mirisnih keksića ti je potrebno:
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlica cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 500 g brašna
- 1 žlica mljevenih badema
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žlica meda
U posudi pomiješaj prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, mljevene bademe i brašno. U posebnoj posudi pomiješaj jaja, med, šećer, maslac i vanilin šećer te dodaj smjesu brašna, badema, praška za pecivo i začina. Sve skupa zamijesi u kompaktnu smjesu. Umotaj ju u foliju i ostaviti oko 30 minuta u hladnjaku. Na malo pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljaj tijesto i kalupom po izboru izreži oblike. Kekse složi u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i peci oko 10-ak minuta na 180 stupnjeva.
Ono što će ove ukusne kekse učiniti još zanimljivijima je završni , odnosno preljev u boji. Za preljev ti je potrebno:
- 140-180 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- 4-5 kapi limunovog soka
- 2-3 kapi arome vanilije ili limuna
- malo boje za hranu
U manjoj posudi izradi bjelanjak, ali ne da se zapjeni već samo da se malo razbije i dobije malo mjehurića. Postupno dodaj šećer u prahu i dalje miješaj. Kad dobiješ gustu masu, dodaj limunov sok, boju i aromu.
Za iscrtavanje oblika i oštrije linije napravi nešto gušću smjesu, a za ispunjavanje većih površina nešto rjeđu.
Sada kada znaš kako pripremiti ova mala jestiva umjetnička djela, vrijeme je da se inspiriraš ovim prekrasnim kreacijama i zagriješ pećnicu.