Palačinke i vafli su ti dosadili? Imamo sjajnu ideju kako da svoj doručak učiniš zanimljivim, kraljevskim obrokom u danu. Posluži ove divne košarice s jabukama koje će oduševiti sve tvoje ukućane!
Lisnate košarice s jabukama: Efektna slastica kao idealan doručak
Sastojci
Priprema
Jabuke prepolovi, izvadi im sredinu pa ih nareži na što tanje ploškice (cca 2 mm).
Ploškice jabuka prelij s toliko vode da sve budu prekrivene, iscijedi na njih limun pa ih ili zagrij u lončiću na vatri ili u mikrovalnoj pećnici na 3 min. Zagrijavanje je potrebno kako bi ploškice jabuka postale savitljive. Ako jabuke narežeš dovoljno tanko, na 1 mm debljine, i ako vidiš da su dovoljno savitljive, onda nema potrebe zagrijavati ih.
Lisnato tijesto izreži na 6 jednakih traka. Svaku traku premaži sa malo pekmeza. Ploškice jabuka slaži cijelom dužinom trake kao crijep (da se malo preklapaju) tako da zaobljena strana koja ima koricu malo viri sa trake tijesta. Slobodni dio tijesta preklopi preko ploškica koliko ide i lagano pritisni prstima. Tako formiranu traku sa jabukama pažljivo zarolaj. Trebala bi dobiti oblik ružice. Sve ponovi i sa drugim dijelom tijesta.
Formirane ružice slaži u kalup za muffine koji si prethodno dobro namastila i pobrašnila. Iako je lisnato tijesto dovoljno masno samo po sebi, voće će pustiti sok tijekom pečenja, pa će se ružice jako zalijepiti za kalup ako ga dobro ne namastiš i pobrašniš! Možeš se poslužiti i papirnom košaricom za muffine.
Formirane ružice od jabuka i lisnatog tijesta peći u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 35-40 minuta.
Pečene košarice posipaj šećerom u prahu i posluži.
Savjet
Vrh košarice možeš posipati i s cimetom ili mješavinom začina za medenjake, a odlična je ideja poslužiti ih uz malo svježeg šlaga koji će im dati kremoznost.