S dolaskom toplijih dana počinjemo ostavljati teške kreme i zimske kolače iza sebe te se okrećemo laganim, svježim desertima s voćnim notama. Ako još nisi probala napraviti proljetnu tortu od bazge i limuna, sad je pravi čas, jer finiji i laganiji desert za početak proljeća ne možeš ni zamisliti.
Limun, sok od bazge i vanilija - spoj za savršenu proljetnu tortu
Sastojci
Priprema
Pećnicu upali na 180°C i ostavi da se grije. Kalupu za torte dno obloži papirom za pečenje, a stranice namasti.
Pjenasto izmiksaj jaje i šećere (običan i vanilin šećer), dodaj ostale sastojke (jogurt, prašak za pecivo, ulje, limun, griz) i sve spoji mikserom. Smjesu izlij u kalup i stavi peći 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Torta će tako ostati sočnija i vlažnija. Pečenu tortu ohladi pa je izbodi vilicom ili slamkom te je prelij preljevom koji si prethodno prokuhala u manjem lončiću. Za preljev će ti trebati sok od limuna, sirup od bazge i šećer.
Za kremu od sira izmiksaj krem sir, maslac sobne temperature, sol i aromu vanilije oko 3 minute sve dok ne postane kremasto. U kremu prosij šećer u prahu i još jednom sve izmiksaj dok ne dobiješ lijepu, glatku kremu. Kremom premaži prohlađenu tortu. Ukrasi po želji.
Savjet
Ovaj je recept namijenjen za tortu koja se peče u kalupu promjera 23 centimetra, no možeš biskvit peći i u manjem kalupu, pa ga prerezati na pola i zatim slagati redove kreme i redove biskvita. Tako ćeš dobiti impresivnu malu, ali visoku proljetnu torticu idealnu za obiteljske ručkove ili slavlja.