Kombinacija aromatične i kiselkaste kreme od limuna, hrskave kore i zapečenog šauma savršena je za osvježavajući desert
Sastojci
Priprema
Pomiješaj brašno, sol i šećer te dodaj kockice ohlađenog maslaca. Rukama umijesi maslac u brašno i polako dodaj hladnu vodu dok ne dobiješ glatko tijesto. Tijesto umotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak.
Nakon pola sata tijesto razvaljaj i obloži njime kalup za pitu te ga izbockaj vilicom. Tijesto prekrij aluminijskom folijom te na površinu dodaj grah ili rižu kako bi zadržalo oblik. Peci oko 15 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Nakon 15 minuta skini foliju i peci još pet minuta na 190 stupnjeva.
Za pripremu kreme od limuna najprije naribaj koricu dva limuna. Nakon toga iscijedi pet limuna, a soku dodaj vode da dobiješ 250 ml.
Izradi žumanjke i jaja, a u posudi na laganoj vatri zagrij šećer, limunovu koricu, maslac i limunov sok. Miješaj dok se šećer ne otopi, oko tri minute. Zatim smjesu makni s vatre i polako dodaj jaja te miješaj dok se smjesa ne izjednači. Pripazi da se jaja ne skuhaju. Smjesu vrati na štednjak i kuhaj dok se malo ne zgusne.
Kada se krema ohladi prebaci ju u koru za pitu. Sve skupa peci oko 10 minuta na 190 stupnjeva Celzijevih. Neka se pita potpuno ohladi prije nego što na nju dodaš šaum.
Pripremi šaum kremu tako što ćeš vodu i šećer kuhati na vatri dok se šećer potpuno ne otopi. U isto vrijeme izradi bjelanjke. Kada se šećer otopio, polako dodaj smjesu u bjelanjke uz neprestano miješanje.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Hladnu pitu prekrij šaumom i sve skupa peci što bliže gornjem grijaču pećnice par minuta dok vrh šauma ne dobije zlatno smeđu boju.
Savjet
Šaum možeš završiti i kuhinjskim brenerom. Ako želiš nešto jači okus limuna, dodaj više soka od limuna nego je naznačeno. Pitu pojedi unutar dva dana jer će u protivnom šaum postati mekan i odvajati se od pite.