Spoj mascarponea i bobičastog voća oduševio nas je jer je lagan i osvježavajući, a takvi deserti ljeti najbolje prolaze. Najbolja stvar je to što sama biraš koje ćeš voće ukomponirati
Kad temperature dosegnu više od 30 stupnjeva Celzijusa, logično je da tragamo za jednostavnim i laganim desertima. Teški kolači i torte padnu u drugi plan i okrećemo se kombinacijama biskvita, voća, a često i kremastog sira poput mascarponea. Uz to, u ljetnim se danima u gotovo svakom hladnjaku nađu borovnice, maline ili neko drugo bobičasto voće. Pitaš li se čime se zasladiti ovih dana, donosimo ti ideju za pripremu jednostavnog kolača od mascarponea i bobičastog voća koji nije prezasitan ni težak - a baš nam takvi sada trebaju. Na tebi je koje ćeš voće ukomponirati, no ono što ti možemo reći jest da će maline i borovnice dati pravu ljetnu notu.
Sastojci
130 grama glatkog brašna
120 grama bijelog šećera
3 grama soli
1 žličica praška za pecivo
230 g mascarpone sira
2 velika jajeta
84 grama maslaca
1 žličica ekstrakta naranče
1 gram ekstrakta vanilije
65 grama malina (ili bobičastog voća po izboru)
75 grama borovnica (ili drugog bobičastog voća)
Priprema
01.
Mascarpone sir, jaja i maslac drži na sobnoj temperaturi prije nego ih pomiješaš s malo ekstrakta naranče i čiste vanilije. Ne pretjeruj s ekstraktima kako ne bi prevladali okusom.
02.
Sastojke miješaj pjenjačom dok ne postanu glatki pa dodaj mješavinu suhih sastojaka (brašno, šećer...). Promiješaj dok se sve ne sjedini.
03.
U smjesu dodaj dvije vrste bobičastog voća i sve lagano promiješaj, i to tako da ne zgnječiš voće.
04.
Dobivenu smjesu rasporedi po kalupu ili manjoj tavi od lijevanog željeza po kojoj si prethodno namazala maslac. Izravnaj smjesu pri vrhu i dodaj ostatak voća.
05.
Neka se sve peče u pećnici 45-47 minuta, odnosno dok se ne podigne umetnuta čačkalica.
06.
Ohladi tortu prije posluživanja te je ukrasi šećerom u prahu.