
Kvinoja - super namirnica bez glutena puna je proteina i željeza

Kvinoja je namirnica koju posljednjih godina sve više viđamo na policama trgovina, ako razmišljamo o zdravlju ona je pravi "must have" u prehrani. Zanimljivo, sve njezine dobrobiti otkrili su Inke prije 3 do 4 tisuće godina, prvi su shvatili da je pogodna za prehranu ljudi i da daje snagu njihovim ratnicima. Međutim, kvinoja nije tehnički kategorizirana kao žitarica (kao što su zob, pšenica, ječam raž, kukuruz..) iako tako izgleda. Kvinoja, amarant i heljda izgledaju poput žitarice i pripremaju se na sličan način, ali se nazivaju pseudožitaricama. Jednostavno rečeno kvinoja su sjemenke, ali su super zdrave.
Priprema:
Sastojci:
1 žlica ulja
oko 300 grama pilećih prsa bez kožice, narezani
1 srednji luk, narezan
1 crvena paprika, narezana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckani
100 g zelenih mahuna
čili prema želji
2 žličice kumina
2 žličice korijandera
100 g nekuhane kvinoje
85 g kukuruza šećerca
75 g kelja, narezan na deblje trake
Zagrijati ulje u velikoj tavi. Začiniti piletinu i pržiti na srednje jakoj vatri 2-3 minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju. Prebaciti na tanjur. Staviti luk i papriku u tavu i pržiti oko 3 minute, miješajući, dok ne omekšaju i lagano porumene.
Staviti mahune i češnjak i miješati oko 2 minute. Dodati čili i začine, pa dodati kvinoju i kukuruz šećerac. Uliti 700 ml upravo prokuhane vode s 1/2 žlice morske soli i pustiti da dođe do vrenja.
Vratiti piletinu u tavu, smanjiti vatru i na lagano kuhati 12 minuta, redovito miješati. Na kraju dodati kelj i kuhati još 3 minute ili dok kvinoja i piletina ne budu kuhane.
Priprema:
Sastojci:
100 g kvinoje
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sok od jednog limuna
1/2 žlice alkoholnog octa
120 g tune
1 avokado
200 g cherry rajčica, prepolovljenih
50 g feta sira
50 grama baby špinata
2 žlice sjemenki, tostirano
Kvinoju isprati pod hladnom vodom. Zatim je staviti kuhati s vodom, u omjeru 1:5, kada dođe do vrenja, kuhati još 15 minuta. Nakon toga ocijediti i prebaciti u zdjelu da se ohladi.
U međuvremenu napraviti dresing, u zdjeli pomiješati ulje, sok od limuna i ocat sa začinima.
Kada se kvinoja ohladila, pomiješati s dresingom i ostalim sastojcima, te dodati još začina prema želji.
Priprema:
Sastojci:
1 narezani luk
350 g narezane paprike
1 žlica maslinovog ulja
1 čili papričica, narezana
225 g kuhane kvinoje
250 g cherry rajčica, prerezanih na pola
nekoliko crnih maslina, nasjeckanih
225 g tunjevine, usitnjene
Na ulju popržiti luk i papriku dok ne omekšaju. Dodati čili i malo ohladiti.
Pomiješati kvinoju, luk i papriku, cherry rajčice, masline i tunu i dodati soli prema želji.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
