Osim uživanja u gastronomskom putovanju, koje zadovoljava i najzahtjevnija nepca, zavirili smo u međimurske podrume i kušali njihova vina. Ovo je naš top 3 odabir! Jer osim što možete osvojiti savršene nagrade putem nagradnog natječaja Piknik-nacije, romantični pogled na međimurske brežuljke uz gibanicu i vino koje miluje nepce – zvuči kao san.
Ako je Međimurje otok između dviju rijeka i hrvatski cvjetnjak, tad mu s lakoćom pripisujemo i epitet domovine božanskog pila. Uzgoj vinove loze, stvaranje i njegovanje vina na našimprostorima datira od antike, no potpuno razotkrivanje doživljava 1990-ih godina kada smjela obiteljska gospodarstva okreću novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sorte koje dominiraju tipične su za klimu i terroir: sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat žuti, mirisavi i crveni traminac, moslavac, chardonnay (bijela vina), pinot crni i cabernetsauvignon (crvena vina) i pušipel.
Pušipel
Lagano i živahno vino, lijepe i bistre žućkasto-zelenkaste boje. Okus je fino popunjen i zaokružen, a pritom je alkohol ostao poželjno blag. Izrazito je voćnog karaktera s ugodno gorkastim završetkom.
Muškat žuti
Vino tipičnih muškatnih aroma s nešto naglašenijim i zrelijim karakterom. Raskošna i opojna cvjetna nota isprepletena je s intenzivnim notama muškatnog grožđa. Ovo desertno vino osvježavajućeg okusa u Međimurju vrlo dobro ide uz specijalitet međimurske gibanice.
Pinot crni
I za kraj jedno crveno vinoza sve ljubitelje svježih, izrazito voćnih, suhih vina. Crni pinot najčešće se konzumira uz sva jela od crvenog mesa - svinjetina, teletina i divljač. No nije neobično da se posluži i s plavom ribom te šparogama.
Više o Međimurskoj vinskoj cesti pročitajte ovdje