Obožavate jesti sendviče, ali zbog osjetljivosti na gluten ili zbog nekoga drugog razloga ne smijete ili ne želite jesti kruh ili peciva ili bilo koje druge proizvode od žitarica?
Odlično je što ukusne i zdrave sendviče možete spremiti i bez kruha, a kao zamjenu za njega iskoristiti određeno povrće.
Ti sendviči odlični su, primjerice, kao jutarnji ili večernji obroci, te međuobroci. Evo nekih odličnih recepata, ali uvijek možete pustiti mašti na volju i osmisliti svoj jedinstveni sendvič.
Rolice od šunke s grčkim jogurtom
Sastojci:
1 veliki ljetni krastavac
2 – 3 grčka jogurta
1 žlica curry začina
1 žlica soka od limuna ili limete
sol i papar
1 žlica nasjeckanog peršina
šunka od puretine, piletine ili svinjetine
Narežite krastavac po dužini na tanke šnite s pomoću nožića za guljenje. Grčki jogurt pomiješajte s curryem i sokom od limuna, soli i paprom. Premažite šnitu krastavca, posipajte peršinom, dodajte šunku narezanu u širini šnite krastavca i zarolajte.
Topli pizza sendviči s tikvicom
Sastojci:
2 veće zelene tikvice, narezane na centimetar debele kolutiće
sol i papar
100 ml umaka od rajčice za pizzu
½ šalice mozzarelle
ljute papričice, nasjeckane (po želji)
sušeni origano
Tikvice narezane na kolutiće posložite na lim za pečenje, koji ste obložili papirom za pečenje. Posolite ih i poparite te nakon toga sastojke slažite baš kao da slažete pizzu. Prema želji dodajte i druge sastojke. Stavite ih peći u pećnicu koju ste zagrijali na 200 °C.
Sendvič rolice od povrća
Sastojci:
½ šalice indijskih oraščića, preko noći namakanih u vodi
3 – 4 zelene tikvice (svaka daje 6 – 8 tankih šnita)
3 mrkve, narezane na tanke štapiće
1 veliki ljetni krastavac, narezan na tanke štapiće
4 crvene rotkvice, srednje veličine
1 avokado, oguljen i narezan
malo svježeg peršina
Indijske oraščiće koji su se preko noći namakali u običnoj vodi ocijedite i stavite u multipraktik kako biste dobili mješavinu sličnu maslacu.
Tikvice operite i nožićem za guljenje po dužini narežite na tanke šnite tako da da ih možete rolati.
Sendviči od krastavaca s namazom od avokada i kapare
Sastojci:
1 veliki ljetni krastavac
3 zrela avokada
¼ šalice kapara
½ žličice soli
svježe mljeveni crni papar
2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
¼ šalice svježe nasjeckanog peršina
1/8 svježe nasjeckanog kopra
Krastavac ogulite i po dužini narežite na tanke šnite nožićem za guljenje. U posudi napravite pire od avokada, dodajte kapare, sol, papar, sok od limuna, peršin i kopar i sve dobro pomiješajte. Raspodijelite namaz po šnitama krastavaca i zarolajte. Druga mogućnost je da napravite male kanapee, na način da narežete krastavce na centimetar debljine, te njih premažete namazom.
Sendviči s dimljenim lososom i krastavcima
Sastojci:
2 velika ljetna krastavca, oguljena i narezana na centimetar debele kolutiće
500 g dimljenog lososa, narezanog na veličinu jednog zalogaja
220 g sirnog krem namaza, omekšanog
1 žlica hrena (može i više ili manje radi okusa)
svježi kopar
1 žlica vrhnja za šlag (po želji)
Ogulite i narežite krastavce i posložite ih na pladanj.
U posudi pomiješajte sir, hren, vrhnje za šlag te sve razradite mikserom.
Po jednu žličicu stavite na svaki krastavac, na to stavite po komadić dimljenog lososa, te na to malo kopra. Sve možete pričvrstiti čačkalicom. Po potrebi rashladite u frižideru.