Brzi kruh s maslinama čiji će te okus momentalno odvesti u Toskanu

Pripremi brzi kruh s maslinama i donesi u svoju kuhinju komadić Italije - pronašle smo savršen recept za kruh koji je toliko dobar da ga možeš jesti bez ičega

Brzi kruh s maslinama čiji će te okus momentalno odvesti u Toskanu
Foto: www.profimedia.hr
Sjediš na osunčanoj terasi pitoresknog talijanskog gradića i grickaš svježe ispečeni kruh s maslinama – to je asocijacija koja nam dolazi kad zagrizemo u ovaj preukusni, mirisni kruh. Savršen je kao dodatak jelima, ali toliko je dobar da ga možeš jesti i samog, kao međuobrok uz kavu ili kao predjelo uz malo maslinovog ulja. Izvanredno paše s raznim namazima i ribljim paštetama. Što je najbolje, ovaj talijasnki kruh s maslinama prilično je jednostavan za pripremu. Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenog domaćeg kruha koji se širi tvojim domom?

Sastojci

300 ml tople vode
0.5 kocke svježeg kvasca
1 jušna žlica soli
1 čajna žličica bijelog šećera
4 grančice svježeg ružmarina
6 jušnih žlica maslinovog ulja
500 grama brašna (tip 405)
200 grama maslina bez koštica
1 jušna žlica kapara

Priprema

01.

U toplu vodu prstima dodaj razrađeni kvasac te dodaj sol i šećer. Miješaj smjesu dok više ne bude grudica.

02.

Operi grančice ružmarina pod tekućom vodom i pusti da se ocijede. Odvoji iglice i dobro ih usitni. Dodaj ulje i ružmarin u smjesu.

03.

U drugu zdjelu stavi brašno i žlicom oblikuj udubljenje u sredini. U udubljenje dodaj smjesu. Dobro promiješaj ručno ili miješalicom dok smjesa ne bude sasvim glatka.

04.

Ostavi tijesto da stoji 20 minuta. Za to vrijeme pripremi masline i kapare: nasjeckaj ih na što sitnije komadiće. Dodaj komadiće ručno u tijesto nakon što je odležalo.

05.

Tijesto stavi na papir za pečenje i razvuci ga u oba smjera, u oblik kruščića. Zatim ga pokrij krpom i neka ponovno odstoji 20 minuta. Uključi pećnicu da se grije na 210 stupnjeva.

06.

Premaži kruh maslinovim uljem odozgora i sa strana te ga stavi peći na 210 stupnjeva oko 25 do 30 minuta. Prije jela tvoj se kruh treba dobro ohladiti.

Savjet

Za ekstra aromu kruh možeš začiniti timijanom, a ako želiš da tvoj kruščić okusom podsjeća na pizzu, dodaj malo origana.

žena.hr
2.3.2022.