Kroketi od krumpira - najukusniji prilog za mnoga jela

Kroketi su omiljeni prilog i savršeno odgovaraju uz mnoga jela, posebno od mesa

Kroketi od krumpira - najukusniji prilog za mnoga jela
Foto: Profimedia.hr
Kroketi od krumpira su omiljeni prilog, no ljudi ga izbjegavaju pripremati jer im se čini da je vrlo komplicirano. No uz ovaj recept otkrit ćeš da je priprema kroketa vrlo jednostavna, a i da se tako može dobro iskoristiti pire krumpir koji je postao višak. Ovaj prilog treba biti hrskav izvana i mekan iznutra, a uz ovaj omjer krumpira, jaja i sira pripremit ćeš upravo takve krokete.

Sastojci

750 grama krumpira
25 grama maslaca
2 cijela jaja
2 cijela žumanjka
50 grama tvrdog sira
50 grama glatkog brašna
100 grama panko mrvice

Priprema

01.

Krumpir kuhaj u lagano posoljenoj vodi oko 15 minuta ili dok ne omekša. Ocijedi i dobro ga zgnječi.

02.

U krumpir dodaj maslac, dva žumanjka i naribani sir. Najbolji sir za ove krokete je tvrdi poput cheddara, ementalera ili grayera, a odaberi onaj koji najviše voliš. Smjesu zatim začini prema želji, a svakako dodaj sol ako je potrebno i papra.

03.

Smjesu pokri i ostavi dok se ne ohladi dovoljno za oblikovanje kroketa. Zatim oblikuj 14 do 16 kroketa.

04.

Brašno, dva umućena jaja i mrvice stavi u tri odvojene plitke zdjele. Svaki kroket prvo uvaljaj u brašno i ukloni višak, zatim stavi u jaja i na kraju u mrvice.

05.

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a krokete stavi u nauljeni lim za pečenje i poprskaj ih s uljem. Peci ih oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

žena.hr
12.6.2022.