Ova kremasta tjestenina sa šparogama i umakom od limuna savršeno je brzinsko jelo koje pršti živahnim proljetnim okusima (i mirisima!)
Sastojci
Priprema
U velikom loncu zakuhaj vodu za tjesteninu. Skuhaj je prema uputama dok ne postane al dente, procijedi, ali sačuvaj šalicu škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Naribaj koricu oba limuna, pa je podijeli na dva dijela. Trebala bi dobiti oko 1 žlicu korice po limunu.
U međuvremenu napravi umak od limuna. Dodaj sok od oba limuna u staklenku, zajedno s 4 žlice maslinovog ulja, senfom i soli i paprom po želji. Zatvori staklenku pa protresi ili dobro promiješaj umak sa žlicom.
Pripremi šaproge. Zagrij malo maslinovog ulja u dubljoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodaj nasjeckanu ljutiku i češnjak. Kuhaj 2-3 minute, dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, često miješajući da ne zagori. Dodaj narezane komadiće šparoga i polovicu korice limuna. Začini s nekoliko prstohvata soli i papra. Kuhaj 3 minute dok šparoge ne postanu hrskave. Makni s vatre i ostavi tavu sa strane dok tjestenina ne bude gotova.
Dodaj vruću kuhanu tjesteninu i umak od limuna u mješavinu šparoga, zajedno s nasjeckanim orasima ili nekim drugim orašastim plodovima. Dodaj pola šalice (oko 120 ml) vode od tjestenine. Vrati tavu na srednje jaku vatru. S hvataljkama sve snažno promiješaj, a po potrebi dodaj još vode za tjesteninu, dok se umak ne emulgira i ne pripije uz tjesteninu.
Dodaj preostalu polovicu limunove korice, nasjeckani svježi peršin, kapare, masline i po želji malo svježeg bosiljka. Ponovno promiješaj i kratko kuhaj 1 minutu. Prije posluživanja pospi s prstohvatom ili dva soli i crnim paprom i po želji s naribanim parmezanom. Posluži dok je još toplo.
Savjet
Budući da recept zahtijeva koricu dva cijela limuna, obavezno savjetujemo da koristiš domaći, odnosno nešpricani limun. U suprotnom, svakako dobro operi limun prije ribanja korice.