Jabuke su vjerojatno najpopularnije i najčešće voće, pa ne čudi što s njima postoji cijeli niz recepata za fine i ukusne kolače. Svatko ima svoje favorite, a ovi kolačići s jabukama svakako su jedan od primjera koje bi trebalo isprobati – ukratko vrhunska i ne previše zahtjevna slastica.
Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti i načinu uzgoja. Ona sadrži gotovo sve potrebne nutrijente. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Jabuka je bogata polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata! 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset posto preporučene dnevne količine - nije li sve to dovoljan povod da uključiš jabuke i u svoje deserte? Ovi kolačići zdravi su, slasni i jednostavni za preporuku pa su idealan brzinski desert za svaki dan.
Sastojci
4 žlice maslaca sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
1 vrećica praška za pecivo
3 žlice izblendanih datulja
2.5 žlice kakaa
1 žličica cimeta
3 čaše bademovog brašna
2 komada jabuka
1 šalica vode
1 čaša bademovog mlijeka
1 žličica kakao praha
Priprema
01.
Jabuke oguliti, izrendati, te skuhati s cimetom i vodom. Ostaviti da se prohlade.
02.
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva, a pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje.
03.
Pomiješati sve sastojke osim badem brašna. Brašno dodavati postepeno, dok ne dobijemo mekano tijesto. Tijesto razvaljati između dva masna papira, časom ili šalicom izrezati okruge oblike.
04.
Svaki puniti smjesom od jabuka, zatvoriti kolačić te složiti na pleh za pečenje.
05.
Peci 18-20 minuta ovisno o jačini pećnice.
06.
U međuvremenu, badem mlijeko zagrijati s žličicom kakaa u prahu. Pečene brownie kolačiće izvaditi iz pećnice, svaki natopiti kroz zagrijano kakao mlijeko, složiti u posudu, te na vrh dodati preostalo punjenje od jabuka.