Kolač od vanilije s bademima: Kremasta gastro senzacija

Nakon što smo se nauživali u uskrsnim slasticama i kolačima, došlo je vrijeme i za malo eksperimentiranja s desertima. Danas ti predstavljamo recept za iznimno kremastu tortu od vanilije i badema, a koja priziva ljeto.

Kolač od vanilije s bademima: Kremasta gastro senzacija
Foto: www.profimedia.hr
Obožavamo jednostavne, brzo gotove i ukusne kolače, a jedan takav je i upravo ovaj. Lagana i kremasta tekstura, bogatstvo okusa i brza priprema ove slastice oduševit će te, pa je vrijeme da se ovih dana poigraš u svojoj kuhinji i isprobaš i sama pripremiti ovu tortu. S obzirom da kombinira okus badema, koji nas automatski asociraju na ljeto, te okus vanilije, radi se o savršenom spoju mirisa i tekstura koji će na tvoj stol prizvati tople mjesece. Kako je Uskrs iza nas, odbrojavanje do ljeta može započeti, a zašto ga ne bi obilježila i ovom torticom?

Sastojci

250 grama lisnatog tijesta
500 ml mlijeka
3 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
200 grama margarina
1 žlica arome vanilije
1 vrećica kremfixa
40 grama šlaga
150 grama badema

Priprema

01.

Tijesto razvuci, stavi u pleh za pečenje prekriven masnim papirom i izbodi vilicom. Stavi da se peče oko 20 minuta na 180 stupnjeva ili kako je napisano na uputstvima na pakiranju.

02.

U 200 ml mlijeka razmuti puding od vanilije i dodaj još jednu žličicu arome vanilije.

03.

Preostalo mlijeko sa šećerom stavi da se kuha, a kada zavrije dodaj svemu puding i dobro promiješaj da ne bi nastale grudice. Kuhaj sve dok se krema ne zgusne, pa makni s vatre i pusti da se potpuno ohladi.

04.

Rastopi na vatri margarin i zatim ga dodaj smjesi od pudinga. Sve skupa sjediniti s mikserom.

05.

Šlag umuti te mu dodaj kremfix, pa sve sa žlicom ili pjenjačom pomiješaj s kremom od vanilije – ali pazi da miješaš nježno i lagano. Polovicu nasjeckanih badema dodaj u kremu.

06.

Na koru kolača dodaj kremu i pospi ju ostatkom badema te zatim kolač stavi u frižider na najmanje 12 sati, da se dobro stegne.

Savjet

Ako želiš, na sam svoj vrh torte kada je gotova možeš dodatno staviti i preljev od karamele ili jednostavno kremu posuti mrvljenim bademima. Dodatak hrskavih komadića obogatit će tortu i vizualno i okusno.

žena.hr
21.4.2022.