Kolač od bundeve i cimeta: Mirisni jesenski snack

Sezona bundeva napokon je pred nama, a ovog puta ti donosimo recept kako da ovu jesensku namirnicu iskoristiš na najslađi mogući način - u formi sočnog biskvitnog kolača.

Kolač od bundeve i cimeta: Mirisni jesenski snack
Foto: www.profimedia.hr
Bundeve, odnosno buče, su esencija jesenske prehrane. Obožavamo ih koristiti u juhama i varivima, a poznate su nam i drage američke pite od bundeva. No, ovog puta mi ti sugeriramo da ovoj namirnici upečatljive boje i neodoljivog okusa daš priliku i u formi biskvitnog kolača. Uz dodatak cimeta i posebnog šećernog posipa, ovaj naizgled jednostavan kolač postat će prava rapsodija okusa, a savršeno će se slagati i uz tvoj omiljeni napitak. Isprobaj ga ispeći već danas!

Sastojci

4 velika jaja
250 grama pirea od pečene bundeve
220 grama šećera
250 ml ulja
260 grama brašna
2 žličice cimeta
1 žličica soli
2 žličice praška za pecivo
4 žlice muscovado šećera
2 velike žlice cimeta

Priprema

01.

Bundevu narezati na kriške, staviti na papir za pečenje i staviti u pećnicu na 200 stupnjeva na 20-ak minuta, odnosno dok ne postane mekana.

02.

Kada je pečena, bundevu ohladiti, oguliti i napraviti pire (tako pripremljen pire od bundeve u frižideru može stajati 10-ak dana, može se zamrznuti, a može se i odmah koristiti za pripremu kruha, kolača, juha).

03.

U posudu staviti jaja, šećer, pire od bundeve i ulje te promiješati pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.

04.

U drugu posudu staviti brašno, cimet, sol i prašak za pecivo, promiješati.

05.

Sjediniti dvije smjese bez puno miješanja te peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

06.

U sjeckalicu staviti muscovado šećer i dvije žličice cimeta i promiksati dok se sve ne pretvori u neku vrstu šećera u prahu. Dobivenu smjesu posipati po vrućem kolaču.

Savjet

Ovaj kolač može stajati i nekoliko dana na otvorenom, ali je bitno da bude poklopljen. Dakle spremi ga u kutiju za kolače i moći ćeš se njime sladiti 3 do 4 dana nakon što si ga ispekla, a on niti malo neće izgubiti na sočnosti.

žena.hr
17.10.2021.