Prvi istarski G&T mix

I Istra se upisala u proizvođače vrhunskog gina, ali i tonika

Kažu da je za dobar gin-tonik bitan kvalitetan gin, no oni upućeniji ipak će reći da je presudan tonik. Mi vjerujemo da oba sastojka moraju biti vrhunska, a upravo takve pronaći ćeš u malom istarskom mjestu nedaleko od Poreča

096_mpp.jpg
Foto: Manuel Paljuh

Ako si ljubiteljica gin-tonika, najpopularnijeg alkoholnog pića među ženama, imamo za tebe sjajnu vijest i naravno, piće kojim ćeš s užitkom nazdravljati u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme, a i, prilično smo sigurne, dočekati s njime u čaši, Novu godinu. Kada ga okusiš, znat ćeš o čemu govorimo i zašto smo u to tako sigurne.
Gin-tonik jednako dobro paše u ljetnim vrućinama, ali i zimi uz otvorenu vatru kamina dok vani vladaju temperaturni minusi i pada snijeg. Bitno je samo prilagoditi ga dobu godine, a to ćeš postići sezonskim začinima.

shimmer fallback

Kažu da je za dobar gin-tonik bitan kvalitetan gin, no oni upućeniji ipak će reći da je presudan tonik. Mi vjerujemo da oba sastojka moraju biti vrhunska, a upravo takve pronaći ćeš u istarskom mjestu Kašteliru, desetak kilometara od Poreča. U njemu se proizvode i vrhunski gin i vrhunski tonik. Imala sam ih priliku probati u restoranu Bookun u Istri gdje su ova dva kaštelirska brenda predstavila suradnju. Iza gina stoji destilerija Istarska kapljica koja se može pohvaliti sa čak 76 osvojenih nagrada za svoje rakije i likere (ukupno ih je 14) u proteklih pet godina. Suvlasnici Istarske Kapljice Goran Špehar i Michael Tasić predstavili su nam svoju 15. etiketu, dry gin domišljatog naziva Flying Goat (leteća koza), a njihov sumještanin, mladi Marko Bratović prirodni tonik koji proizvodi u obiteljskoj manufakturi Count's Drinks.

shimmer fallback

Zvijezda večeri bio je produkt njihove suradnje, istarski Gin&Tonic mix spravljen od dry gina Flying Goat i Count's drinks craft tonika. U kaštelirski gin tonic ide bićerin (istarska naziv za 0,03 l) gina i jedan decilitar tonika.
Gospodin Špehar dodaje kako je za gin zaslužan Bratović koji im je predložio da ga naprave kako bi se imao sa čime miješati njegov tonik, što je dovelo do sjajne suradnje. Inače, destilerija Istarska kapljica postoji 12 godina, a baza svih njihovih proizvoda je najkvalitetnija rakija lozovača koja se proizvod od grozdova. Tijekom večeri, uz ukusna tradicionalna jela konobe Bookun pila sam koktele bazirane upravo na ovoj kaštelirskoj suradnji, među njima i Gin-Ginetu u koji je ginu dodana Gineta - tradicionalno istarsko bezalkoholno piće koje se priprema od divljih borovica, a ekipa iz Count's drinks ih bere na Ćićariji.

shimmer fallback

Uslijedila je istarska varijanta London Mule koktela. Priprema se od gina i ginger beera za one koji vole pikantno, a za one koji vole laganije okuse umjesto ginger beera stavlja se ginger ale. Zanimljivo je da je upravo pivo od đumbira zaslužno za osnivanje Count's drinks manufakture. Markovu suprugu Uršu u trudnoći je mučila žgaravica, no nigdje nije mogla kupiti pivo od đumbira koje bi ju ublažilo pa ga je odlučila sama napraviti. A dok su tražili pivo, otkrili su da na tržištu nema ni tonika te su se upustili u proizvodnju i jednoga i drugoga te osnovali manufakturu čiji su proizvodi iz dana u dan sve popualarniji. Želiš li ovih blagdana uživati u domaćim koktelima, sve što trebaš pronaći ćeš u Kašteliru.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.