Kako prepoznati zrelu lubenicu?

Zamislite vrući, ljetni dan kada vam je svega dosta, a onda se sjetite da vas u hladnjaku čeka sočna, slatka i hladna lubenica. Ali koliko se puta dogodilo da ste ostali malo razočarani kada ste je prerezali?

Kako prepoznati zrelu lubenicu?

Izabrati pravu lubenicu može biti prava muka. Niste jedini koji će na odjelu voća i povrća ili negdje kod prodavača uz cestu birati i birati lubenicu i lupkati po njoj.

Neki se savjeti o tome kako prepoznati da je slasna i sočna jezgra koju krije zelena prošarana kora lubenice prenose s koljena na koljeno.

Birajte plod bez oštećenja
Površina lubenice trebala bi biti tamnozelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo truliti, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

Testirajte težinu lubenice
Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Ovo je 5 najlakših i najčešćih načina na koji ćete izabrati pravi komad. A onda vam ostaje samo uživati u slasnim crvenim komadima koji sadrže likopen, koji sprečava mnoge bolesti, vitamine A, C, B6, beta-karoten koji štiti kožu, magnezij...

I za mnoge jako bitno, možete je jesti koliko vas je volja jer ima jako malo kalorija... U slast! Uz ove savjete mnogi bi rekli da je bitna i peteljka. Ako je zelena, onda je svježa. Ako je suha i tamna, onda je to znak da je ubrana davno.