

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje kokice koje vam svakodnevno 'poklone' svježi obrok, vječna dilema s kojom se susrećemo je - je li jaje koje smo kupili doista svježe. Želite li biti sigurni napravite 3 kratka testa za koja vam treba svega nekoliko sekundi
Svježe jaje u potpunosti će potonuti i 'zalijepiti' se za dno
Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.
Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju.
Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svježe.
Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
