Kako prepoznati stara jaja?

Većina nas u hladnjaku uvijek ima jaja, a isto tako većina nas se često pita koliko su ta jaja zapravo stara i jesu li dobra za jelo.

Kako prepoznati stara jaja?

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje kokice koje vam svakodnevno 'poklone' svježi obrok, vječna dilema s kojom se susrećemo je - je li jaje koje smo kupili doista svježe. Želite li biti sigurni napravite 3 kratka testa za koja vam treba svega nekoliko sekundi

1. TEST
U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i promatrajte što se događa.

  • Svježe jaje u potpunosti će potonuti i 'zalijepiti' se za dno
  • Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
  • jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.


2. TEST
Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.

  • Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju.
  • Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.


3. TEST
Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjur. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjur i promotrite njegov izgled.

  • Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svježe.
  • Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
  • Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.