HELL'S KITCHEN SHOW

Sous chef Ivan Vrbanec otkrio je kako pravilno skuhati rižu i koju vrstu odabrati

Na RTL-u kreće 'Hell's Kitchen Hrvatska', novi uzbudljivi show u kojem se natjecatelji s iskustvom rada u kuhinji natječu jedni protiv drugih. Kako bismo i mi naučili bolje kuhati upitali smo sous chefa Ivana Vrbanca za nekoliko savjeta. Objasnio nam je kako pravilno skuhati rižu i koju vrstu odabrati za različita jela

1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f (4).webp
Foto: RTL

Novi show "Hell's Kitchen Hrvatska" kreće s emitiranjem u srijedu, 31. siječnja od 21.15 sati na RTL-u, a dan ranije epizoda će biti dostupna na platformi Voyo. Radi se o jednom najcjenjenijih i najuspješnijih reality showova u svijetu u kojem kandidati, profesionalci i perspektivni kulinarski entuzijasti prolaze sve kao da rade u pravom restoranu. Na njihovom putu kroz glavne zadatke, kazne i nagrade odlučivat će isključivo glavni chef kuhinje Tom Gretić. No neće ih pratiti sam nego će 18 kandidata nadgledati i Gretićevi sous chefovi Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec.

Upravo njih smo upitali za neke kulinarske savjete jer svatko od nas želi još bolje kuhati i uživati u domaćoj kuhinji. Zagrepčanin Ivan Vrbanec ima dugogodišnje iskustvo, a objasnio nam je kako još bolje napraviti jela s rižom.

Koju vrstu riže odabrati?

  • Za rižoto su najbolje arborio i carnaroli. One imaju više škroba i dobit će se bolja kremoznost.
  • Za curry, primjerice, ili kad želite kuhanu rižu kao prilog, to bi bila basmati riža
  • Parboiled riža je više izdržljivija, recimo to tako, primjerice može se koristiti za rizi-bizi
  • Crne i smeđe vrste riža više se preporučuju za salate. Skuhati ih, ohladiti i po želji dodati sastojke za salatu.

Kako pravilno skuhati rižu da se ne prekuha?

Basmati riža u kipuću vodu i nakon minute obavezno promiješati da se ne zalijepi za dno, to se zna dogoditi. Kuha se u puno vode, najbolji omjer za basmati je puta 10. Desetak minuta kuhanja i onda na cjedilu isprati

Arborio riža kuha se na drugom principu. Podlijeva se rižoto malo po malo i treba se cijelo vrijeme paziti. Ta vrsta riže kuha se nešto duže jer je zrno malo tvrđe, od 18 do 22 minute. Dobro je vrući temeljac ili vrući vodu podlijevati da se ne šokira zrno riže, da rižoto ima konstantnu temperaturu i da nema oscilacija.

Image
INTERVJU

Ivana Bekavac: 'Biti žena u kuhinji znala je biti otegotna okolnost te sam se morala još više dokazivati'