Napraviti ocat u kućnoj radinosti? Jedino što je lakše od toga je ne napraviti ocat odnosno kvasinu, odnosno sačuvati vino koje vam je ostalo u otvorenoj boci, nepopijeno, na sobnoj temperaturi. Ako je toplo, dovoljno je nekoliko dana da u njega dospiju gljivice octenog vrenja pa da se vino ukiseli kad gljivice odrade svoje, a da vi od njega dobijete – ocat. Ulijte tu svoju prvu, octenu maticu u malo širu staklenku i nadolijevajte vinom kako vam koje dođe pod ruku ili kako vam u boci preostane.
Postoje 2 vrste vinskog octa : crni i bijeli. Boja octa ovisi o odabranom vinu za njegovu pripremu. Crni ocat najbolje se priprema od vina Cabernet, Malbec, Merlot. Bijeli ocat je napravljen od bijelih suhih vina. Priprema se smatra lakšom od crvene i puno je jeftinija.
Ocat s kiselinom od 6-8% smatra se dobrim.
Bijelo ili crno, a može i rose, odnosno opol – sasvim je svejedno. Miješajte ga do mile volje. Bude li više crnog, bit će tamnije, bijelog, svjetlije. Ako imate dvije staklenke, stare demižonke, i dovoljno mjesta u ostavi koja će za ovu prigodu glumiti konobu, možete imati i dvije vrste octa – crni i bijeli posebno.
Stavite bocu sa sadržajem na tamno i toplo mjesto. Ostavite 30-40 dana.
Mjesec dana kasnije, vinski ocat će biti spreman za uporabu.
A u gotovi, već napravljeni ocat možete dodavati začinsko bilje po želji pa imati svoj vlastiti aromatizirani ocat, na koji zalijepite etiketu.
Vinski ocat se aktivno koristi u zemljama u kojima se proizvodi velika količina vina. Ovaj recept je jedan od najpoznatijih.