Juneći gulaš pravi je specijalitet idealan za hladne dane
Sastojci
Priprema
Junetinu nareži na komadiće, istuci i začini solju i paprom. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, u istom loncu peci meso po pet minuta u tri serije, okrećući ga vilicom, i dodaj po jednu žlicu ulja za svaku seriju. Kada se meso ispeče, stavi ga na veliki tanjur i ostavi sa strane.
Dodaj luk, češnjak i balzamični ocat i kuhaj, miješajući drvenom žlicom i stružući smeđe komadiće s dna posude, oko 5 minuta. Dodaj pastu od rajčice i kuhaj još minutu. Dodaj govedinu sa sokovima natrag u lonac i pospi brašnom. Miješaj drvenom žlicom dok se brašno ne otopi, 1 do 2 minute. Dodaj vino, juneći ili goveđi temeljac, vodu, lovorov list, timijan i šećer. Miješaj, a zatim lonac pokrij poklopcem i lagano kuhaj 2 sata.
Dodaj mrkvu i krumpir, a zatim pokrij i ostavi da se kuha još otprilike sat vremena, ili dok se povrće ne skuha, juha ne zgusne i meso ne omekša. Izvadi lovorov list, a zatim okusi i po potrebi dodaj još začina. Gulaš posluži dok je još topao.
Savjet
Gulaš se može zamrznuti do 3 mjeseca, samo izostavi krumpir jer nije dobro da se on zamrzava. Prije posluživanja, gulaš odmrzni u hladnjaku 24 sata, a zatim zagrij na štednjaku na srednje laganoj vatri dok ne zavrije.