Ayurveda je alternativna, istočnjačka medicina koja se koristi već više tisuća godina, a porijeklo vuče iz Indije. Ova riznica znanja i nama Zapadnjacima može ponuditi odlične alternative teškim lijekovima koje mnogi od nas uzimaju, ali i poslužiti kao nit vodilja u prehrani, tjelovježbi i općenito održavanju organizma zdravim i funkcionalnim.
Osim što ayurveda preporučuje korištenje biljnih pripravaka kao dopune redovnoj prehrani, ona preporučuje i ispijanje ljekovitih napitaka koje možeš napraviti kod kuće i to od samo nekoliko sastojaka. Jedan od takvih napitaka je i takozvano zlatno mlijeko, koje je pravi melem za dušu i tijelo.
Samo jedna čaša zlatnog mlijeka na dan može imati iznimno povoljne učinke na probavu, živčani sustav i emocije. O čemu se točno radi? O kombinaciji biljnog mlijeka po tvojem ukusu, bilo to sojino, zobeno ili bademovo, posve je svejedno, u koje se dodaju začini kako bi se dobila hranjiva bomba minerala i vitamina bogatog okusa.
Med, kurkuma, mlijeko i cimet najčešći su sastojci čaše zlatnog mlijeka, koje se inače preporučuje piti dva sata prije spavanja, kako bi se organizam opustio i pripremio za počinak. Kombinacija sastojaka, pored onih opuštajućih ima i ljekovita svojstva pa može pomoći pri smirivanju želuca i reguliranju probave.
Uz to, šalica toplog mlijeka s medom od davnina je poznati lijek protiv kašlja i prehlade, a odlično djeluje i na kožu. Med hrani i njeguje, a mlijeko usporava starenje kože te osnažuje naše kosti. Ayurvedska je medicina u zlatno mlijeko dodala još i kurkumu, iznimno bogat začin koji slovi kao jedan od najsnažnijih antioksidansa na svijetu, koji čini mlijeko lakše probavljivim, doprinosi normalnom radu naših krvnih žila i djeluje protuupalno na cijeli organizam.
Upravo zbog svega toga ispijanje jedne šalice zlatnog mlijeka na dan pomoći će ti u obrani od virusa, prehlada, a ojačat će ti i imunitet. Donosimo ti stoga jednostavan recept za ovaj napitak koji će djelovati kao okrjepa i za dušu i za tijelo.
Zlatno mlijeko
Sastojci:
- 1 čaša biljnog mlijeka
- 1 čajna žlica gheeja
- 1/3 čajne žlice kurkume
- prstohvat crnog papra ili cimeta
- med
Priprema:
Čašu mlijeka izlij u posudu i stavi na vatru. Dodaj ghee i začine kako bi se rastopili u toplom mlijeku. Neprestano miješaj sve dok mlijeko ne zakuha. Ukloni mlijeko s vatre i pusti da se dovoljno ohladi da ga možeš piti. U toplo mlijeko dodaj meda po vlastitom ukusu i promiješaj. Popij toplo.