Jednostavna i ukusna večera: Popečci od tikvica s parmezanom

Tikvice su mnogima omiljen izbor kada je riječ o pripremi jela, a mi ti donosimo recept za ukusno jelo s tikvicama u glavnoj ulozi - popečke od tikvica s parmezanom

Jednostavna i ukusna večera: Popečci od tikvica s parmezanom
Foto: Unsplash
Ljeto je vrijeme tikvica, omiljenog povrća koje, osim što je ukusno, ima brojne prednosti. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, odličan su izvor vitamina i vlakana, djeluju protuupalno, povećavaju razinu energije, potpomažu mršavljenje i još mnogo toga. Stoga ni ne čudi da je upravo ova namirnica mnogima omiljen izbor kada je riječ o pripremi jela. Jela s tikvicama svestrana su i ukusna, a mi smo pronašle recept za jedno koje će se svidjeti baš svima - popečke od tikvica s parmezanom. Brzo i jednostavno, ovo jelo svidjet će se baš svima, a možeš ga pripremiti već danas uz ovaj jednostavan recept.

Sastojci

2 veće tikvice
0.5 žlice soli
1 žlica nasjeckanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršina
1 češanj češnjaka
2 veća jaja
70 g svježe naribanog parmezana
100 ml mlijeka
60 g brašna
60 g krušnih mrvica
3 žlice ulja

Priprema

01.

Oguli dvije veće tikvice, nareži ih na malo deblje komade i stavi u cjedilo postavljeno iznad velike zdjele. Pospi s pola žličice soli i pusti tikvice da se ocijede 15 minuta.

02.

U međuvremenu, u zdjelu pomiješaj bosiljak, peršin, naribani češanj češnjaka, parmezan, dva jaja i mlijeko i sve zajedno dobro miješaj dok se ne sjedini.

03.

Kad su tikvice spremne, pritisni ih rukama da istisneš dio tekućine. Prebaci tikvice na čistu kuhinjsku krpu, zamotaj ih i istisni što više vode da se što više osuše.

04.

U posudu u kojoj si pomiješala začine i parmezan dodaj tikvice, brašno, krušne mrvice, malo soli i papra i miješaj dok se sve ne sjedini.

05.

Zagrij žlicu ulja u velikoj tavi ili tavi na umjerenoj vatri. U posudu stavi četiri tikvice i lagano ih peci dvije do tri minute, a zatim ih okreni i peci još toliko. Postupak ponovi s preostalim tikvicama, a kada su gotove, stavi ih na papirnati ručnik da upije masnoću.

06.

Kada se malo ohlade i kad nisu prevruće, dodaj im malo naribanog parmezana na vrh i posluži.

Savjet

Tikvice možeš posoliti i ocijediti dan ranije i držati ih u hladnjaku. Kada napraviš popečke, najbolje je pojesti ih svježe pečene, ali ostatke možeš sačuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.

N.B.
15.6.2021.