Jaja - brzi obroci puni zdravlja

Jaja se mogu spravljati na tisuće načina. Donosimo vam recepte koje možete spraviti i jesti u bilo koje doba dana

Jaja - brzi obroci puni zdravlja

Jaja - brzi obroci puni zdravlja

Jaja  se mogu spravljati na tisuće načina. Donosimo vam recepte koje možete spraviti i jesti u bilo koje doba dana

„Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“, uzrečica je uz koje su odrasle generacije ljudi. Iako smo možda u posljednjih 20 godina mogli čuti mnoga oprečna mišljenja oko hranjivosti, te korisnosti jaja (naravno, ponajprije kokošjih), činjenica ostaje da jaja koja su zdravstveno ispravna i ako se konzumiraju u razumnim količinama su zdrava.

Naime, ona sadrže željezo, folate, vitamin A, lutein, te kolin. Većina masnoća koja se nalaze u jajima je nezasićena, dakle sadrže zdrave masnoće i ono što se definitivno ne smije zanemariti je da jedno kokošje jaje prosječne veličine sadrži oko 72 kalorije. S druge strane i bjelanjak i žumanjak bogati su proteinima, zbog čega su i ona toliko hranjiva i zasitna.
I ono što je najbolje od svega je da jaja daju beskonačne mogućnosti kada je u pitanju njihovo pripremanje, mogu se koristiti u predjelima, glavnim jelima, desertima, praktična su za konzumaciju za bilo koji obrok. Zato ih vole mnogi, jer su ukusna, brza i jednostavna za spremanje.

Ako vam je već dosta obične kajgane, jaja na oko ili standardnog omleta, evo nekoliko zanimljivog i zdravih recepata s jajima, kako biste obogatili svoj jelovnik i pojeli nešto zdravo.


Blanširana jaja s prženim „cherry“ rajčicama

Image



Sastojci:
2 veća jaja
300 grama cherry rajčica
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sol i sveži mljeveni crni papar
4 tosta

Zagrijte pećnicu na 200ºC, te posložite oprane rajčice na tepsiju. Lagano ih poprskajte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Pecite ih u pećnici tako dugo dok ne počnu pucati (oko 20 minuta). Premjestite rajčice iz tepsiju na tanjur, te eventualno, preostali sok.
U posudi srednje veličine zagrijte vodu do temperature, kada voda počne polako kipjeti po rubovima posude (dok se pojave malo veći mjehurići). Razbijte jaje i stavite ga u malenu posudicu (pazite da vam se žumanjak ne razlije).
Iz te posudice, lagano ispustite jaje u vodu. Jaje se ne smije raspasti, a ako se to ne dogodi znači da ste uspjeli.
Kuhajte jaje oko pet minuta. U vodu dodajte jaje po jaje, ne sve odjednom.
Kada su jaja kuhana, uzmite ih iz vode i stavite na papir da se ocijede.
Za vrijeme kuhanja, pripremite tost. Začinite jaja solju i paprom.


Blitva s češnjakom i miješana jaja

Image



Sastojci:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
Blitva
2 veća jaja
Sol i svježe mljeveni crni papar

Poparite blitvu. Zagrijte maslinovo ulje i prepržite sitno narezani češanj češnjaka. Dodajte ocijeđenu blitvu, te sve dobro pomiješajte, dok se sastojci ne prožmu.
U posebnoj posudi razmutite jaja, posolite ih i popaprite, te prelijte preko blitve. Pecite sve skupa na vatri srednje veličine dok se jaja ne ispeku. Odmah poslužite.


Blanširana jaja sa špinatom i krastavcima

Image



Sastojci:
2 veća jaja
3 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
150 g špinata, narezanog
Sol i papar
1 mrkva, očišćena i narezana na tanke poprečne prutiće
Pola svježeg krastavca svježe narezanog na kolutiće
1 žlica jabučnog octa
Sušeni mljeveni chili
1 žličica usitnjenog vlasca
4 tosta

Zagrijte jednu žlicu maslinovog ulje i prepržite sitno narezani češanj češnjaka. Nakon minute dodajte špinat, te sve dobro pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se sastojci ne prožmu. Dobro posolite i premjestite na tanjur.
U posudi zagrijte vodu do vrenja, dodajte mrkvu, te ju kuhajte dok ne omekša. Izvadite mrkvu, te samo smanjite vrenje vode tako da polako kipi po rubovima posude. Razbijte jaje i stavite ga u malenu posudicu (pazite da vam se žumanjak ne razlije).
Iz te posudice, lagano ispustite jaje u vodu. Jaje se ne smije raspasti, a ako se to ne dogodi znači da ste uspjeli.
Kuhajte jaje oko pet minuta. U vodu dodajte jaje po jaje, ne sve odjednom.
Kada su jaja kuhana, uzmite ih iz vode i stavite na papir da se ocijede.
Narežite krastavac te ga začinite maslinovim uljem, octom, solju i paprom. Kada ste sve sastojke stavili na tanjur, posipajte ih s mljevenim chilijem. Poslužite s tostom.


Jaja na meksički način

Image



Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
½ crvene svježe paprike
1 mladi luk, narezan na sitne kolutiće
½ šalice kukuruza iz limenke
¼ žličice kumina
Sol i svježe mljeveni papar
2 velika jaja
2 bjelanjka
¼ šalice naribanog sira cheddar ili neki slični sir
¼ šalice salse
2 tortilje - zagrijane

U tavici zagrijte žlicu maslinovog ulja, dodajte na sitno narezanu papriku i sve skupa pecite dok paprika ne omekša. Dodajte mladi luk, kukuruz, kumin i sve skupa još kuhajte dok luk ne omekša. Začinite sve solju i paprom. Premjestite mješavinu na tanjur i držite ju na toplom.
Obrišite tavicu s papirnatim ručnikom.
Ponovno dodajte žlicu maslinovog ulja, zagrijte ga i dodajte već prije razmućena jaja, koja ste začinili solju i paprom.
Kada ste izlili jaja, nemojte ih odmah početi miješati, nego tek nakon kojih pola minute (jačina vatre mora biti na srednje). Nakon toga lagano pomiješajte jaja i pecite ih još koju minutu i pola. Dodajte sir i povrće koje ste prije prepržili, dobro sve još pomiješajte, te sve poslužite u tortiljama (koje ste prije toga zagrijali) i naravno - salsom.


Jaja s fetom i koprom u lepinji

Image



Sastojci:
2 veća jaja + 4 bjelanjka
Sol i svježe mljeveni papar
30 g feta sira, izmrvljenog
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice svježeg kopra, sitno nasjeckan i još dodatno za posipati
1 lepinja, prepolovljena

U posudi srednje veličine, zazmutite zajedno dva cijela jaja i četiri žumanjka, te nakon toga dodajte izmrvljeni feta sir.
U tavici zagrijte maslinovo ulje, i ispecite jaja, miješajući ih oko dvije minute, te pred kraj pečenja dodajte kopar.
Prepolovite lepinju na pola, pa još po sredini, u sredinu stavite jaja, te na vrh dodajte još kopra.


Domaći omlet sa šunkom i sirom

Image



Sastojci:
2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
1 dcl mlijeka
50 g kuhane šunke za pizzu, narezana na tanke šnite, a onda na kockice
50 g sira - gauda
Jedan manji luk
Pola crvene paprike
Malo brašna
Sol i papar, te vegeta
Svježi peršin, nasjeckani, po želji

U malo većoj posudi dobro istucite dva jaja, dodajte mlijeko, te sve još jednom dobro pomiješajte. Nakon toga dodajte brašno da dobijete nešto gušću smjesu nego za palačinke. Zatim dodajte naribani sir, narezanu šunku, sol, papar, malo vegete, peršin, te sve dobro pomiješajte.
U malo veću tavicu dodajte ulje, te prepržite sitni nasjeckan luk i papriku. Kada su luk i paprika omekšali, sve prelijte načinjenom smjesom i smanjite vatru na vrlo lagano.
Omlet se mora dobro ispeći s donje strane, kako bi ga mogli okrenuti i peći s gornje. Ako će vam biti lakše, kada je omlet već pečen s donje strane, prerežite ga s tupim nožem za mazanje na četiri djela te svaku četvrtinu zasebno okrenite.
Omlet je pečen kada s obje strane dobijete zlatnu boju.


Omlet s brokulom i fetom

Sastojci:
1 šalica brokule
2 velika jaja
1,5 – 2 žlice mrvljene fete
1/4 žličice nasjeckanog vlasca

Zagrijte tavu bez ulja, ili s minimalnom količinom ulja. Dodajte brokulu i pirjajte je 5 minuta. U zdjelici pomiješajte jaja, fetu i vlasac, te smjesu dodajte brokuli. Pecite 3 do 4 minute, preokrenite omlet kao palačinku i pecite još 2 minute.

(vam)