Zabava je ponovno u gradu! Jedva smo dočekale da započne vrijeme ljetnih festivala, a kada smo dobile poziv za Foodballerku odmah smo znale da taj dan preskačemo doručak kako bi mogle uživati u bogatoj gastro ponudi.
Na zagrebačkom platou Tuškanac 11. lipnja započela je Foodballerka, festival koji spaja zabavu, odličnu gastro ponudu i navijanje za naše reprezentativce. Ovo nije samo mjesto na koje možeš doći s prijateljicama pratiti nogometnu utakmicu - naprotiv, kada otkriješ što ti sve ekipa koja stoji iza festivala sprema, skoro pa ćeš zaboraviti da je tekma na velikom ekranu.
Uz bogatu ponudu sadržaja kao što su plesne radionice, glazbene gošće te influencerice, nas je posebno zaintrigirala gastro paleta koja je ove godine posebno raznolika. Od dobrih starih burgera koji su neizostavna hrana na ovakvim ljetnim događanjima, tu su i brojne delicije iz cijelog svijeta, ali i pokoja neobična kombinacija domaćeg i egzotičnog.
Mi smo odlučile testirati te delicije kako bi točno znala što isprobati kada posjetiš Foodballerku koja traje sve do 12. srpnja. U ovim guštima možeš uživati od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 23, petkom od 16 do 00, subotom od 12 do 00 te nedjeljom od 12 do 23 sata.
Indijski restoran Namaste
Na samom početku isprobale smo egzotične zalogaje koje nudi indijski restoran Namaste koji u ponudi ima nekoliko posebnih jela kao i vrlo zanimljive napitke koji su nas oduševili. Prva na redu bila je samosa, indijski specijalitet koji kombinira krumpire, grašak i indijske začine u hrskavom omotu od tijesta. I dok je samo tijesto vrlo ukusno, složile smo se da je ipak falilo malo više začina u punjenju pa tako ovo jelo preporučujemo svima koji žele okusiti indijsku hranu, ali ne vole previše začinjene zalogaje.
Ako želiš isprobati pravu eksploziju začina onda kušaj Chicken kebab, pržene komadiće piletine koji su odlično kombinirani s marinadom od limuna i đumbira. Iako je sama piletina malo suha, začini su nas oduševili. Isto vrijedi i za Chicken Biryani, aromatičnu kombinaciju riže i piletine koja zahtijeva koji gutljaj Karlovačkog piva ili jednog od dva napitka koja poslužuje Namaste.
Upravo su napici ono što nam se najviše svidjelo na našoj prvoj postaji. Masala chai, indijski čaj s mlijekom i mješavinom začina odlično se nadopunjava s ljutkastim jelima, a naš favorit je Lassi mango, ohlađeni napitak koji kombinira okus manga i jogurta savršen za vruće ljetno popodne.
Kućica restorana Namaste svakako je mjesto na koje trebaš svratiti ako želiš probati izvornu indijsku kuhinju, no svakako budi spremna na nešto netradicionalniju mješavinu začina i okusa. Cijene se kreću od 18 i 24 kune za Masala chai te Lassi Mango do 33, 45 i 55 kuna za samose, Chicken kebab i Chicken Biryani.
Institut za burgere by Mate Janković
Ljetni festival ne može proći bez ukusne ponude Instituta za burgere by Mate Janković. Ovoga puta su u duhu nogometne groznice burgeri dobili nova imena inspirirana nogometnim fenomenima pa tako imamo El Classico burger koji je zapravo klasični burger Jankovića koji znamo i volimo. Uz klasični burger tu su i dva noviteta koje smo isprobale. Scudetto Basil burger idealan je ljetni burger jer je nešto nježniji i ‘lakši’ od klasika. Kombinira 100% junetinu hrvatskog uzgoja, aioli od bosiljka, domaću rajčicu, rikulu, garlic mayo i sir, sve skupa upakirano u jako ukusno brioche pecivo.
Ako ipak tražiš nešto sočniji i ‘temeljitiji’ burger koji je prava bomba okusa onda je tu Il Fenomeno Bacon Jalapeño burger. Ovim ljutkasti burgerom ne dominiraju Jalapeño papričice iako se odlično ističu nego se savršeno stapaju sa spicy honey senfom i hrskavim prženim špekom. A ovako ukusan burger ne može bez svog najboljeg prijatelja - prženih krumpirića. Kako Mate Janković misli na svaki detalj menija, tako ni krumpirići nisu obični nego su prekriveni ribanim parmezanom i vlascem. Ovako ukusne krumpiriće dugo nismo jele te ćemo se svakako vratiti po još koju porciju koju ćemo grickati uz omiljeno ljetno piće koje također možemo popiti u istoj kućici - sangriju.
Cijene su vrlo pristupačne pa ćeš tako za burger izdvojiti od 51 do 55 kuna, a za obične krumpiriće 21 kunu te za one s dodacima 26 kuna. Sangria dolazi s pravom voćnom salatom u čaši po cijeni od 29 kuna.
El Toro
Gurmani iz El Toro restorana ponudili su nekoliko zanimljivih jela. Osim klasičnog burgera, u ponudu su dodali dva zanimljiva jela, kao i batat fries koji nam je možda i najdraža grickalica na festivalu. Prutići prženog batata su nas oduševili hrskavom koricom koja krije meku unutrašnjost te smo ih nastavili grickati do kraja degustacije. Novost su i Taquitosi koji u hrskavoj prženoj tortilji kriju zalogaje piletine, ali i Pulled Bull quesadilla koja nas je ostavila bez teksta. Sočno meso koje se topi u ustima u kombinaciji s hrskavim povrćem svidjelo se svima prisutnima te smo svi posegnuli za kojim zalogajem više. Još kada ovu deliciju spojimo s komadićima prženog batata, dobili smo recept za jedno od najboljih jela na ovogodišnjoj Foodballerki.
Ako nisi sigurna što naručiti, svakako preporučujemo batat fries po cijeni od 25 kuna, a hoćeš li uz njih jesti burger (58 kn), Taquitose (48 kn) ili Pulled Bull quesadillu (68 kn) je na tebi da odlučiš. Što god odabrala, neće ti biti žao.
Chef kuha doma
Udruga Chef kuha doma pokazala je da ima veliko srce tijekom potresa u Petrinji, a na ovogodišnjoj Foodballerki pokazali su kako su njihova specijalnost sendviči. Ovakvi zalogaji idealni su za gledanje utakmice, a možda zbog ovih silnih gastro gušta zaboravljamo da je Foodballerka zapravo kombinacija hrane i nogometa. U ponudi imaju tri sendviča od kojih su dva sa svinjetinom i jedan s piletinom. Nas je zainteresirala Porchetta, sendvič koji kombinira ukusno istoimeno meso, češnjak balsamico umak, rajčicu, rikulu te umak od pečenja u baguette pecivu.
Porchetta je odlično pečena te se nadopunjava s dodacima, a uz nju će odlično ići koji gutljaj Karlovačkog piva. Cijene sendviča su 45 kuna, a osim dobrog zalogaja na istoj lokaciji pronaći ćeš i dobar gutljaj.
Asian Garden by Marko Palfi
Kao šećer na kraju došao je Marko Palfi sa svojim asian fusion delicijama. Kada smo vidjele ponudu nismo se mogle odlučiti za samo jednu stvar pa smo, iako punih trbuha, isprobale gotovo cijelu ponudu.
Prvi na redu bio je Katsu Sando, tradicionalni japanski street food sendvič koji u prepečenom bijelom kruhu krije svinjetinu paniranu u panko mrvicama okupanu u katsu umaku i japanskoj majonezi. Iako umaka nije zafalilo, meso je i dalje ostalo sočno i hrskavo, a mi smo ovom jelu dali ocjenu 10 od 10.
Idući na redu bio je Kobayashi, odnosno azijska šiš kobasa. Da Palfi radi odlične kombinacije okusa već znamo, no ovim jelom je nadmašio sam sebe. Sočno meso začinjeno je five spice mješavinom začina koja sadrži između ostalog i cimet te klinčić koji se odlično nadopunjuju s ljutinom zelene papričice, ali i okusom japanske majoneze. Ova rapsodija okusa upakirana je u mekano pecivo i posipana hrskavim lukom.
Palfi nije zaboravio niti na vege zalogaje koji su oduševili i okorjele mesojede. U Vege boxu dobit ćeš hrskave proljetne rolice i nekoliko pohanih zelenih chili papričica punjenih krem sirom. Ova kombinacija ljutine i kremoznosti sira uistinu je odlična, kao i umaci koji su uz nju posluženi. Cijena jela kreću se oko 100 kuna, a za ovakve delicije ta je cijena potpuno opravdana.
Kokteli i desert
Kako bi se osvježili između zalogaja pobrinuli su se GINgle bells cocktail bar i A most unusual garden. Dok A most unusual garden nudi standardno dobre kombinacije gina i tonika, tu su i kokteli poput Huga i Cherry spritza koji su ne samo ukusni nego odlično izgledaju na fotkama. Kako bi uz sve ove gastro gušte ipak sačuvale svoju liniju za ljeto pobrinuo se GINgle bells cocktail bar koji u ponudi ima novi koktel prigodnog imena Skinny Beach. Radi se o koktelu koji ima vrlo malo kalorija tako da ga možeš bezbrižno ispijati cijelu noć.
Malo kalorija nemaju slastice s potpisom Roberta Hromalića, ali nas to nije spriječilo da ih isprobamo. Njegov Le Kolač ponovno nas je zadivio ponudom posebnih okusa sladoleda i klasično dobrim kolačima. Ove godine naš favorit je sladoled s maslinovim uljem, ali i citrusna delicija s azijskim yuzu limunom, no koji god okus odabrala nećeš se razočarati.
Time je završila naša gastro večer ispunjena domaćim, ali i dalekim okusima, zaokružena dobrom kapljicom i kuglicom sladoleda. Kako je nemoguće isprobati sve ove delicije u jednom danu, na Foodballerku ćemo sigurno svratiti još koji put.