Gastro
Gastro

Isprobajte ukusne voćne proljetne slastice

Isprobajte ukusne voćne proljetne slastice
Zasladite si tople i sunčane proljetne dane finim desertima

Proljeće zasladite ukusnim i laganim kolačem od jabuka, ili pak poslasticom s jagodama. Obožavatelji kremastih, bogatih kolača zasigurno ne propuštaju Schwarzwald tortu, oko koje se treba malo više potruditi, no, zato je neodoljiva i neponovljiva.       

Kolač s jabukama Sastojci za tijesto: 65 dkg brašna 20 dkg šećera 2 jaja 40 dkg margarina malo soli Za nadjev: 15 dkg grožđica 4 žlice ruma 2 kg kiselkastih jabuka sok od limuna 1 puding od vanilije 7,5 dl slatkog vrhnja 1 vanilin šećer 12,5 dkg šećera žumanjak za premazivanje Priprema: Umijesite prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja te ostavite sat vremena na hladnom da odstoji. Grožđice operite, namočite u rumu. Jabuke prepolovite, očistite od koštica i premažite limunovim sokom. Prašak za puding izmiješajte s 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl slatkog vrhnja skuhajte sa šećerom i vanilin šećerom. Ukuhajte prašak za puding i prelijte preko jabuka. Polovicu tijesta razvaljajte na namašten i pobrašnjen lim. Polovice jabuka napunite grožđicama i utisnute u razvaljano tijesto, jednu do druge. Jabuke prelijte pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i prekrijte kolač, pritisnite rubove tijesta. Peći na 200 stupnjeva do sat i pol vremena. Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.        Krema od sira s jagodama Sastojci: 500 g jagoda 500 g posnog sira 3 velike žlice meda 1 limun 4 velike žlice jogurta Priprema: U sir dodajte jogurt, med i limunov sok po ukusu, naribajte i koricu ako je domaći limun, neprskani. Možete dodati i 1 malu žlicu ekstrakta vanilije ako želite. Sve skupa dobro izmiješajte metlicom. Narežite jagode na manje komadiće i poslužite s rashlađenom kremom od sira (po potrebi ju stavite u frizer na nekoliko minuta). Po želji sve možete preliti sa žličicom meda.

Dolazi vrijeme trešanja - i kraljice među tortama Schwarzwald torta sa višnjama je krem-kolač, koji se proširio u Njemačkoj i postao  vremenom najpopularniji njemački kolač. Predstavlja jednu od najpoznatijih torti koja je dobila ime po Schwarzwaldu u pokrajini Baden-Württembergu,  području nadaleko poznatom po višnjama i voćnoj rakiji. Smatra se kako se ova torta, koja je danas svjetski poznata, počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati. Glavni sastojci torte su biskvit, čokolada, višnje,vrhnje i komadići čokolade kao ukras.  

Schwarzwald torta Sastojci: Za biskvit: 3 jaja 5 žlica šećera 3 žlice ulja 3 žlice brašna 3 žlice kakaa 3 žlice mlijeka  ½ praška za pecivo Za nadjev od višanja: 350 g kompota od višanja 250 ml soka od višanja iz kompota 1 vrećica crvenog preljeva za torte 25 g šećera 3 žlice likera od višanja Za kremu: 800 ml tekućeg slatkog vrhnja 40 g šećera u prahu 5 žlica hladne vode 1 vanilin šećer 1 vrećica mljevene bijele želatine Priprema: Za biskvit umutite jaja sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlijte u okrugli kalup za torte. Stavite peći na 200 °C oko 15 minuta. Potrebno je ispeći tri kore. Gotove kore ostavite da se dobro ohlade. Zatim pripremite nadjev i kremu i to tako da višnje ocijedite i odvojite oko 12 komada za ukrašavanje. Prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 250 ml soka i 75 g šećera, u njega odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker. Namočite želatinu u vodi i ostavite da nabubri 10 minuta, a zatim zagrijavajte dok se ne otopi. Istucite tekuće slatko vrhnje i umiješajte mlaku želatinu. Šećere pomiješajte i dodajte ih u kremu. U čist okrugli kalup počnite slagati tortu. Najprije stavite jedan biskvit, pa nanesite nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite drugim biskvitom, pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Položite i treći biskvit te cijelu tortu premažite kremom, ali ostavite 3 žlice za ukrašavanje. Nakon završnog ukrašavanja tortu ukrasite nastruganom čokoladom i ostatkom višanja.

(M.G.)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx