Isprobajte (i pripremite) ciklu kao što nikada do sada niste

Ukusni recepti sa zdravom ciklom

Isprobajte (i pripremite) ciklu kao što nikada do sada niste

Zbog njezinih je ljekovitih svojstava zovu superhrana, jer zahvaljujući svom sastavu može iznimno povoljno djelovati na ljudsko zdravlje i pomoći organizmu da se bori s brojnim bolestima. Cikla sadrži niz vitamina, ponajviše C i B skupine, bjelančevine, ugljikohidrate, te sve važne minerale, kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom. Posebice je učinkovita kod anemije, osobito u djece i mlađih osoba. Bogata je željezom, te sadrži tvari koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od čimbenika u stvaranju eritrocita u krvi. Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih stanica, eritrocita, odnosno smanjenje količine hemoglobina koji ti eritrociti nose.

Crvena boja cikle potječe od antocijana, koji utječe na regeneraciju krvi u organizmu.Betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.Cikla sadrži i jod, koji pomaže u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, stoga se preporučuje i starijim osobama.

Cikla je veoma zdrava, a može biti i veoma ukusna. Isprobajte ove zanimljive recepte!

Penne tjestenina u umaku od cikle

Image


Za 2 osobe

3 cikle, srednje veličine, očistiti i izrezati na male kockice
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
3 grančice majčine dušice (ili žlica i pol suhe)
3 češnja češnjaka
1 žlica balsamico octa
2 žlice vermuta
1/2 šalice svježe naribanog parmezana
1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
1/4 šalice vrhnja za kuhanje ili mlijeka
250 g penne tjestenine
krupna sol i svježe mljeveni papar
1 žlica maka

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U limu za pečenje pomiješajte ciklu s 1 žlicom ulja, majčinom dušicom i prstohvatom soli i papra. Pecite 30-40 minuta (kada omekša je gotovo).
Pečenu ciklu sameljite u multipraktiku sa češnjakom, balsamico octom, vermutom, polovicom parmezana sira i 2 preostale žlice ulja. Morate dobiti glatku smjesu koju zatim prebacite u manji lonac. Dodajte temeljac i vrhnje i zakuhajte. Dodajte preostali sir i još malo soli. Kuhajte na niskoj temperaturu dok pripremate ostatak jela.
Na suhoj tavi popržite mak, nekih 2 minute da zamiriše.
Skuhajte tjesteninu al dente te je prelijte umakom i dobro promiješajte. Posipajte je makom i dodajte još parmezana.

Hamburgeri od cikle i slanutka

Image



Za 4 hamburgera:

150 g ocijeđenog slanutka iz konzerve
150 g cikle (125 g kada je oguljena)
80 g krušnih mrvica
1 jaje
1/2 crvenog luka, sitno sjeckani
65 g feta sira
4 peciva
salata
rajčica

U posudi vilicom protisnite slanutak, ali ne pretjerujte jer ne smije biti gladak. Naribajte ciklu u tu istu posudu i dodajte sjeckani luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. U smjesu prstima natrgajte feta sir na veće komade i nježno ih umiješajte u smjesu da se ne raspadnu previše.
Od smjese oblikujte 4 "faširana odreska", stavite ih na tanjur i odložite u hladnjak na pola sata kako bi očvrsnuli prije pečenja.
Zagrijte ulje u tavi i pecite sa svake strane 3-4 minute. Poslužite u pecivu sa salatom i rajčicom te po želji majonezom.

Salata od pečene cikle i riže

Image



Za 4 porcije salate:

3 cikle
1/2 šalice balzamičnog octa
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žlice šećera
1 žlica samljevenog ružmarina
 sol, papar – po ukusu
1 šalica Arborio riže
150 g feta sira
manja glavica zelene salate

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite ciklu i narežite je na sitne kockice, otprilike iste veličine te je stavite na protvan koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

U posudi pomiješajte: balsamico ocat, maslinovo ulje, šećer, ružmarin, sol i papar. Dobro izmiješajte. Ulijte smjesu ravnomjerno preko cikle, da se svaki komadić dobro obloži.

Ubacite ciklu u pećnicu i pecite 40 minuta. Svakih 5 do 7 minuta, promiješajte i žlicom prelijte tekućinu preko cikle. Skuhajte Arborio rižu prema uputstvima na pakiranju. Kad se riža ohladi (ili je ohladite vodom) u zdjeli je pomiješajte s feta sirom i pečenom ciklom (također malo ohlađenom) – i nemojte baciti sok od pečenja cikle. Pomiješajte sve, zajedno s maslinovim uljem.

Očistite zelenu salatu te joj dodajte rižu i ciklu. Sve prelijte sokom od pečenja, te po želji još malo octa, soli ili papra.

Kremasta juha od cikle

Image



4 šalice pilećeg temeljca
450 g svježe cikle, oguljene i narezane na kockice
1 veća glavica crvenog luka nasjeckana na kockice
¾ šalice mrkve, oguljene i na kockice nasjeckane
1 češanj češnjaka, protisnut ili sitno nasjeckan
1 žlica soka od limuna
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica šećera
200 ml kiselog vrhnja
200 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
kiselo vrhnje za ukras
sol i papar po ukusu

Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se zastakli dodajte mrkvu i ciklu te kratko prodinstajte. Zatim dodajte češnjak, sok od limuna, temelja, i šećer te zakuhajte. Kuhajte 40 minuta dok cikla ne omekša.

Štapnim mikserom propasirajte juhu i ostavite da se juha ohladi. Tada umiješajte vrhnje i začinite solju i paprom. Ohladite juhu barem 4 sata prije posluživanja.

Rižoto od cikle i kelja

Image



Za 4 osobe:

1 žličica maslinovog ulja
1 mali crveni luk, sitno nasjeckan
¾ šalice Arborio riže
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
2 žlice balsamico octa
¾ žličice sušenog, usitnjenog ružmarina
1 veća cikla, oguljena i naribana (oko 1 šalica)
2 lista kelja, sitno nasjeckana (oko 1 šalica)
2 šalice povrtnog temeljca
¼ žličice mljevenog papra
6 žlica ribanog parmezana
Sol, po ukusu

Na maslinovom ulju popržite luk dok se ne zastakli. Dodajte rižu, češnjak, ocat i ružmarin. Promiješajte i popržite nekoliko minutu, dvije. Dodajte i ciklu, kelj i povrtni temeljac. Kuhajte nekih 20 do 25 min dok se riža ne skuha i upije tekućinu (posljednjih 5-10 min uz često miješanje da se riža ne ulovi za dno). Začinite solju i paprom te umiješajte i 5 žlica parmezana. Ostalo posipajte s vrha kao dekoraciju.

Čoko-kocke s ciklom

Image



Za 16 čoko-kocki:

2 velike cikle, oguljene
3 velika jaja
2/3 šalice smeđeg šećera
1/3 šalice bijelog šećera
1/2 šalice ulja
2 žličice ekstrakta od vanilije
1 i 1/4 šalice kakaa u prahu, nezaslađenog
3/4 šalice svenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 šalica tamne čokolade (najmanje 60%), nasjeckane na sitne komadiće

Skuhajte ciklu u vodi, nekih 25 minuta – dok ne omekša toliko da nož lagano prođe kroz nju. Ocijedite ih dobro i propasirajte štapnim mikserom (ili multipraktikom) – po potrebi upotrijebite žlicu ili dvije vode kako biste dobili glatki pire. Zatim ga ostavite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

U većoj zdjeli umutite jaja, ulje i šećer. Dodajte ekstrakt vanilije i pire od cikle te sve dobro izmiješajte. Dodajte i brašno u koje ste umiješali prašak za pečenje, kakao u prahu i sol. Ponovo sve dobro izmiješajte te na kraju umiješajte i usitnjenu čokoladu.

Ulijte tijesto u namašćeni lim za pečenje (ili obložen papirom za pečenje), otprilike veličine 33x23 cm. Pecite oko 30 minuta. Isprobajte je li kolač gotov čačkalicom (mora izaći čista). Ohladite kolač prije posluživanja.