Zbog njezinih je ljekovitih svojstava zovu superhrana, jer zahvaljujući svom sastavu može iznimno povoljno djelovati na ljudsko zdravlje i pomoći organizmu da se bori s brojnim bolestima. Cikla sadrži niz vitamina, ponajviše C i B skupine, bjelančevine, ugljikohidrate, te sve važne minerale, kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom. Posebice je učinkovita kod anemije, osobito u djece i mlađih osoba. Bogata je željezom, te sadrži tvari koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od čimbenika u stvaranju eritrocita u krvi. Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih stanica, eritrocita, odnosno smanjenje količine hemoglobina koji ti eritrociti nose.
Crvena boja cikle potječe od antocijana, koji utječe na regeneraciju krvi u organizmu.Betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.Cikla sadrži i jod, koji pomaže u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, stoga se preporučuje i starijim osobama.
Cikla je veoma zdrava, a može biti i veoma ukusna. Isprobajte ove zanimljive recepte!
Penne tjestenina u umaku od cikle
Za 2 osobe
3 cikle, srednje veličine, očistiti i izrezati na male kockice
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
3 grančice majčine dušice (ili žlica i pol suhe)
3 češnja češnjaka
1 žlica balsamico octa
2 žlice vermuta
1/2 šalice svježe naribanog parmezana
1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
1/4 šalice vrhnja za kuhanje ili mlijeka
250 g penne tjestenine
krupna sol i svježe mljeveni papar
1 žlica maka
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U limu za pečenje pomiješajte ciklu s 1 žlicom ulja, majčinom dušicom i prstohvatom soli i papra. Pecite 30-40 minuta (kada omekša je gotovo).
Pečenu ciklu sameljite u multipraktiku sa češnjakom, balsamico octom, vermutom, polovicom parmezana sira i 2 preostale žlice ulja. Morate dobiti glatku smjesu koju zatim prebacite u manji lonac. Dodajte temeljac i vrhnje i zakuhajte. Dodajte preostali sir i još malo soli. Kuhajte na niskoj temperaturu dok pripremate ostatak jela.
Na suhoj tavi popržite mak, nekih 2 minute da zamiriše.
Skuhajte tjesteninu al dente te je prelijte umakom i dobro promiješajte. Posipajte je makom i dodajte još parmezana.
Hamburgeri od cikle i slanutka
Za 4 hamburgera:
150 g ocijeđenog slanutka iz konzerve
150 g cikle (125 g kada je oguljena)
80 g krušnih mrvica
1 jaje
1/2 crvenog luka, sitno sjeckani
65 g feta sira
4 peciva
salata
rajčica
U posudi vilicom protisnite slanutak, ali ne pretjerujte jer ne smije biti gladak. Naribajte ciklu u tu istu posudu i dodajte sjeckani luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. U smjesu prstima natrgajte feta sir na veće komade i nježno ih umiješajte u smjesu da se ne raspadnu previše.
Od smjese oblikujte 4 "faširana odreska", stavite ih na tanjur i odložite u hladnjak na pola sata kako bi očvrsnuli prije pečenja.
Zagrijte ulje u tavi i pecite sa svake strane 3-4 minute. Poslužite u pecivu sa salatom i rajčicom te po želji majonezom.
Salata od pečene cikle i riže
Za 4 porcije salate:
3 cikle
1/2 šalice balzamičnog octa
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žlice šećera
1 žlica samljevenog ružmarina
sol, papar – po ukusu
1 šalica Arborio riže
150 g feta sira
manja glavica zelene salate
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite ciklu i narežite je na sitne kockice, otprilike iste veličine te je stavite na protvan koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
U posudi pomiješajte: balsamico ocat, maslinovo ulje, šećer, ružmarin, sol i papar. Dobro izmiješajte. Ulijte smjesu ravnomjerno preko cikle, da se svaki komadić dobro obloži.
Ubacite ciklu u pećnicu i pecite 40 minuta. Svakih 5 do 7 minuta, promiješajte i žlicom prelijte tekućinu preko cikle. Skuhajte Arborio rižu prema uputstvima na pakiranju. Kad se riža ohladi (ili je ohladite vodom) u zdjeli je pomiješajte s feta sirom i pečenom ciklom (također malo ohlađenom) – i nemojte baciti sok od pečenja cikle. Pomiješajte sve, zajedno s maslinovim uljem.
Očistite zelenu salatu te joj dodajte rižu i ciklu. Sve prelijte sokom od pečenja, te po želji još malo octa, soli ili papra.
Kremasta juha od cikle
4 šalice pilećeg temeljca
450 g svježe cikle, oguljene i narezane na kockice
1 veća glavica crvenog luka nasjeckana na kockice
¾ šalice mrkve, oguljene i na kockice nasjeckane
1 češanj češnjaka, protisnut ili sitno nasjeckan
1 žlica soka od limuna
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica šećera
200 ml kiselog vrhnja
200 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
kiselo vrhnje za ukras
sol i papar po ukusu
Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se zastakli dodajte mrkvu i ciklu te kratko prodinstajte. Zatim dodajte češnjak, sok od limuna, temelja, i šećer te zakuhajte. Kuhajte 40 minuta dok cikla ne omekša.
Štapnim mikserom propasirajte juhu i ostavite da se juha ohladi. Tada umiješajte vrhnje i začinite solju i paprom. Ohladite juhu barem 4 sata prije posluživanja.
Rižoto od cikle i kelja
Za 4 osobe:
1 žličica maslinovog ulja
1 mali crveni luk, sitno nasjeckan
¾ šalice Arborio riže
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
2 žlice balsamico octa
¾ žličice sušenog, usitnjenog ružmarina
1 veća cikla, oguljena i naribana (oko 1 šalica)
2 lista kelja, sitno nasjeckana (oko 1 šalica)
2 šalice povrtnog temeljca
¼ žličice mljevenog papra
6 žlica ribanog parmezana
Sol, po ukusu
Na maslinovom ulju popržite luk dok se ne zastakli. Dodajte rižu, češnjak, ocat i ružmarin. Promiješajte i popržite nekoliko minutu, dvije. Dodajte i ciklu, kelj i povrtni temeljac. Kuhajte nekih 20 do 25 min dok se riža ne skuha i upije tekućinu (posljednjih 5-10 min uz često miješanje da se riža ne ulovi za dno). Začinite solju i paprom te umiješajte i 5 žlica parmezana. Ostalo posipajte s vrha kao dekoraciju.
Čoko-kocke s ciklom
Za 16 čoko-kocki:
2 velike cikle, oguljene
3 velika jaja
2/3 šalice smeđeg šećera
1/3 šalice bijelog šećera
1/2 šalice ulja
2 žličice ekstrakta od vanilije
1 i 1/4 šalice kakaa u prahu, nezaslađenog
3/4 šalice svenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 šalica tamne čokolade (najmanje 60%), nasjeckane na sitne komadiće
Skuhajte ciklu u vodi, nekih 25 minuta – dok ne omekša toliko da nož lagano prođe kroz nju. Ocijedite ih dobro i propasirajte štapnim mikserom (ili multipraktikom) – po potrebi upotrijebite žlicu ili dvije vode kako biste dobili glatki pire. Zatim ga ostavite da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
U većoj zdjeli umutite jaja, ulje i šećer. Dodajte ekstrakt vanilije i pire od cikle te sve dobro izmiješajte. Dodajte i brašno u koje ste umiješali prašak za pečenje, kakao u prahu i sol. Ponovo sve dobro izmiješajte te na kraju umiješajte i usitnjenu čokoladu.
Ulijte tijesto u namašćeni lim za pečenje (ili obložen papirom za pečenje), otprilike veličine 33x23 cm. Pecite oko 30 minuta. Isprobajte je li kolač gotov čačkalicom (mora izaći čista). Ohladite kolač prije posluživanja.