Sjajan i jednostavan recept za zdraviju verziju banana kruha

Isprobaj ovu, zdraviju verziju popularnog banana kruha. Jako je sočan i ukusan te će oduševiti svakog sladokusca

Sjajan i jednostavan recept za zdraviju verziju banana kruha
Foto: Unsplash
Banana kruh je jedan od najpopularnijih kolača koje svi vole, jako se brzo priprema i još brže nestaje s tanjura. Glavni sastojak ovog kruha su, dakako, banane i to one jako zrele. No banana kruh spravljen po tradicionalnom receptu najčešće obiluje šećerom i drugim nezdravim dodacima, no uz samo nekoliko malih izmjena možeš ga učiniti puno laganijim i zdravijim desertom, a bit će jednako ukusan. Savršen je izbor za doručak ili za međuobrok.

Sastojci

2 šalice integralnog ili zobenog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 prstohvat praška za pecivo
1 prstohvat soli
0.5 žličice cimeta u prahu
3 velike zrele banane
0.5 šalice tamne čokolade narezane na komadiće
0.5 šalice običnog jogurta
0.5 šalice meda
50 mililitara zobenog mlijeka ili ulja
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema

01.

Upali pećnicu na 180 stupnjeva. Duguljasti kalup obloži papirom za pečenje.

02.

U jednoj posudi najprije vilicom izgnječi banane pa dodaj sve suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet i prašak za pecivo.

03.

U smjesu dodaj i mokre sastojke – jogurt, med, ulje ili mlijeko, ekstrakt vanilije. Dobro promiješaj i na kraju dodaj i sjeckanu čokoladu.

04.

Prebaci smjesu u duguljasti kalup i peci kruh oko 40 minuta. Možeš provjeriti čačkalicom – ako izađe suha, kruh je pečen.

05.

Ostavi da se ohladi i posluži uz šalicu kave, kakaa ili čaja.

Savjet

Umjesto integralnog, možeš koristiti i zobeno brašno, a u smjesu možeš dodati i sjeckane orašaste plodove po izboru

M.G.
5.2.2022.