Jednostavan recept za neodoljivi francuski pain au chocolat

Osim kroasana, za Francusku je karakterističan i ukusni pain au chocolat, a mi smo pronašle recept uz koji ga i ti možeš pripremiti

Jednostavan recept za neodoljivi francuski pain au chocolat
Foto: Unsplash
Pain au chocolat, također poznat kao chocolatine u jugozapadnom dijelu Francuske i u Quebecu, ili couque au chocolat u Belgiji, vrsta je slatkog peciva slične teksture kao lisnato tijesto, s jednim ili dva komadića tamne čokolade u sredini. Pain au chocolat napravljen je od istog tijesta kao i kroasan i tipična je francuska poslastica, koju sada možeš pripremiti sama, u udobnosti vlastite kuhinje. Uz klasično tijesto za pecivo napravljeno od maslaca, brašna, šećera i mlijeka, u ovaj desert dodaje se čokolada, a rezultat je ukusno pecivo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Neka dašak Francuske uđe i u tvoj dom uz ovaj jednostavan recept za pain au chocolat.

Sastojci

500 g brašna
1 žličica soli
7 g kvasca
75 g šećera u prahu
270 ml vode
350 g maslaca
250 g čokolade sa 70% kakaa

Priprema

01.

Pomiješaj brašno, sol, šećer, kvasac i vodu u zdjeli da dobiješ čvrsto tijesto. Mijesi 10 minuta ručno.

02.

Maslac izvadi iz hladnjaka i lagano ga zagrij kako bi se mogao izravnati u grubi pravokutnik debljine između 1 i 2 centimetara.

03.

Razvaljaj tijesto u pravokutnik koji je otprilike za trećinu veći od veličine maslaca. Na tijesto stavi maslac, pazeći da pokrije samo dvije trećine.

04.

Preklopi trećinu tijesta koja nije prekrivena maslacem preko tijesta prekrivenog maslacem. Ostat će ti otkrivena trećina tijesta prekrivenog maslacem. Presavij to natrag na tijesto, slažući tijesto i maslac. Slojeve maslaca i tijesta razvaljaj valjkom da ih pritisneš. Pokrij i ohladi u hladnjaku 15 minuta.

05.

Smjesu za maslac za tijesto izvadi iz hladnjaka, kraći kraj stavi prema sebi i razvaljaj tijesto u pravokutni oblik, otprilike 15 milimetara debljine. Ponovi postupak preklapanja, pokrij prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku još 15 minuta.

06.

Ponovi postupak savijanja i hlađenja još dva puta tako da tijesto zarolaš i presaviješ četiri puta. Tijesto umotaj u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku na par sati ili preko noći. Ohlađeno tijesto razvaljaj na veliki pravokutnik debljine novčića.

07.

Izreži tijesto na kvadrate 12 x 12 centimetara. Oštrim nožem nareži čokoladu i uz rub svakog komada tijesta rasporedi red čokolade i zarolaj tijesto u oblik kobasice.

08.

Svoj pain au chocolat stavi na lim za pečenje obložen masnim papirom. Pokrij nauljenom prozirnom folijom i ostavi 1 sat da odstoji.

09.

Zagrij pećnicu na 220°C i peci 15-20 minuta dok tijesto ne naraste i ne porumeni. Posluži toplo.

N.B.
25.1.2022.