Gastro
VEGE POSLASTICA

Ideja za brzi ručak: Slasne povrtne lazanje s tikvicama

Ideja za brzi ručak: Slasne povrtne lazanje s tikvicama
Tikvice su zdravo povrće od kojeg je moguće pripremiti mnogo dobrih jela, a ovog ti puta predlažemo recept za jednostavne vegetarijanske lazanje koje će se svidjeti cijeloj obitelji

Lazanje su jelo koje uvijek dobro prolazi, a ne moraju nužno sadržavati meso pa čak ni tijesto. U ovoj laganijoj vege verziji, glavna zvijezda bit će povrće bogato kalijem te vitaminima B i C - tikvice. Ovakve vegetarijanske lazanje možeš poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog mesu ili ribi, piše okusno.je.

Sastojci za 4 osobe

2 veće tikvice

300 grama ribanog sira za pizzu

umak od rajčice (domaći ili kupovni)

maslac narezan na komadiće

1 jaje

sol

Za bešamel umak

malo maslaca (otprilike 50 grama)

1 žlica pšeničnog brašna

3 dl mlijeka

sol, mljeveni papar, muškatnog oraščića na vrhu noža

Postupak korak po korak

Tikvice po dužini nareži na tanke listove, posoli ih i ostavi stajati 10-15 minuta da puste vodu i omekšaju.

Pripremi bešamel tako da na maslacu popržiš žlicu pšeničnog brašna. Kad brašno dobije zlatnu boju, polako ulijevaj mlijeko te dodaj sol, papar i muškatni oraščić. Miješajući kuhaj dok se umak ne zgusne. Ohladi do mlakog, zatim u bešamel umiješaj jaje.

Ideja za brzi ručak: Slasne povrtne lazanje s tikvicama

Na dno posude za pečenje stavi nekoliko žlica umaka od rajčice (dovoljno da pokriješ dno) i na njega posloži listove tikvica koje si prethodno osušila papirnatim ručnicima.

Ideja za brzi ručak: Slasne povrtne lazanje s tikvicama

Na tikvice dodaj nekoliko žlica bešamela, zatim umak od rajčice i na kraju ribani sir. Postupak slaganja ponavljaj dok ne ispuniš posudu i potrošiš sastojke. Zadnji sloj treba biti ribani sir.

Prije nego što lazanje staviš u pećnicu, po vrhu rasporedi nekoliko komadića maslaca. Peci na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Ideja za brzi ručak: Slasne povrtne lazanje s tikvicama

Dodatni savjet

Lazanje su ukusne i mlake, čak i hladne. Ovo jelo možeš početi pripremati dan ranije i čuvati u hladnjaku. Sljedeći dan izvadi lazanje iz hladnjaka i peci 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA TORTU BEZ PEČENJA