VEGE POSLASTICA

Ideja za brzi ručak: Slasne povrtne lazanje s tikvicama

Tikvice su zdravo povrće od kojeg je moguće pripremiti mnogo dobrih jela, a ovog ti puta predlažemo recept za jednostavne vegetarijanske lazanje koje će se svidjeti cijeloj obitelji

Lazanje s tikvicama
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Lazanje su jelo koje uvijek dobro prolazi, a ne moraju nužno sadržavati meso pa čak ni tijesto. U ovoj laganijoj vege verziji, glavna zvijezda bit će povrće bogato kalijem te vitaminima B i C - tikvice. Ovakve vegetarijanske lazanje možeš poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog mesu ili ribi, piše okusno.je.

Sastojci za 4 osobe

  • 2 veće tikvice
  • 300 grama ribanog sira za pizzu
  • umak od rajčice (domaći ili kupovni)
  • maslac narezan na komadiće
  • 1 jaje
  • sol

Za bešamel umak

  • malo maslaca (otprilike 50 grama)
  • 1 žlica pšeničnog brašna
  • 3 dl mlijeka
  • sol, mljeveni papar, muškatnog oraščića na vrhu noža

Postupak korak po korak

  • Tikvice po dužini nareži na tanke listove, posoli ih i ostavi stajati 10-15 minuta da puste vodu i omekšaju.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Pripremi bešamel tako da na maslacu popržiš žlicu pšeničnog brašna. Kad brašno dobije zlatnu boju, polako ulijevaj mlijeko te dodaj sol, papar i muškatni oraščić. Miješajući kuhaj dok se umak ne zgusne. Ohladi do mlakog, zatim u bešamel umiješaj jaje.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Na dno posude za pečenje stavi nekoliko žlica umaka od rajčice (dovoljno da pokriješ dno) i na njega posloži listove tikvica koje si prethodno osušila papirnatim ručnicima.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Na tikvice dodaj nekoliko žlica bešamela, zatim umak od rajčice i na kraju ribani sir. Postupak slaganja ponavljaj dok ne ispuniš posudu i potrošiš sastojke. Zadnji sloj treba biti ribani sir.

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Prije nego što lazanje staviš u pećnicu, po vrhu rasporedi nekoliko komadića maslaca. Peci na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Dodatni savjet

Lazanje su ukusne i mlake, čak i hladne. Ovo jelo možeš početi pripremati dan ranije i čuvati u hladnjaku. Sljedeći dan izvadi lazanje iz hladnjaka i peci 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Image
OMILJENO JELO

Recept za savršen domaći burek sa sirom gotov za manje od sat vremena

POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA TORTU BEZ PEČENJA