Sastojci:
- 1 kg mesa svinje, po mogućnosti: uši, nogice, glava, rep i nekoliko očišćenih kožica, meso vrata Ili kombinirati s teletinom, koljenicom jer dobro želira
- 2 lovorova lista
- Po želji od povrća:
- 3 mrkvice
- 1 peršinov korijen
- 1/4 celerovog korijena
- 3 češnja češnjaka
- Papra u zrnu za 1 žličicu
- Par žlica octa
- Soli oko 2 žličice
- Za dekoraciju 2-3 kuhana jaja po želji
- Peršinov list
Priprema:
- Svinjsko meso i dijelove navedene u sastojcima u većoj posudi prelijte hladnom vodom koja treba prekriti meso. Kuhajte na laganoj vatri, a kada provrije, pjenu skidajte žlicom. Kad pjenu maknete, u vodu nakon otprilike 3 i pol sata dodajte lovor, mrkvu, peršin i celer u korijenu, kao i papar. Poklopite posudu i ostavite na laganoj vatri još minimalno pola sata. Gotovo je kada se meso počne odvajati od kosti. Tada procijedite juhu u drugu posudu, a meso pažljivo odvojite od kosti. Kožice i hrskavice ostavite. Mrkvu narežite na kolutiće, a peršin, celer, papar i češnjak odvojite jer nisu potrebni za hladetinu.
- Jaja, ako želite za ukras, posebno skuhajte da budu tvrda, ali žutog žumanjka, pa ih očistite i narežite na kolutiće. Juhu ostavite da se ohladi i slegne. Masnoću koja se stvori na vrhu pažljivo odstranite.
- Ovako pripremljene sastojke i hladetinu treba pripremiti za serviranje i hlađenje. Hlađenje možete obaviti u manjim samostalnim posudicama ili u jednoj velikoj posudi. Takvu ćete hladetinu rezati na komade.
Uživajte u tradicionalnom okusu!
U novom video specijalu 'Ribamraz' powered by Coca-Cola Domagoj Jakopović Ribafish putuje po Hrvatskoj kuha, jede, priča i druži se s obiteljima. U ovom toplom blagdanskom specijalu, posjetio je Slavonski Brod, a kako su on i pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremili najbolje od domaće trpeze te uživali u blagdanskom obiteljskom druženju, pogledajte u videu!